Saopćenja

Obilježen Međunarodni dan holokausta

27.1.2017

Jevrejska općina u Sarajevu danas je u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Uredom Vijeća Evrope u našoj zemlji obilježila 27. januar – Međunarodni dan holokausta. 

Itaknuto je kako je proteklo je sedam decenija od kako se svijet suočio sa užasom, surovošću, dehumanizacijom i nevjerovatnim obimom zločina holokausta i bezbroj puta uzalud ponovio kako se takvo šta više nigdje i nikome ne smije dogoditi. Nažalost, ponovilo se u više navrata uključujući i genocid u BiH. 

Ministrica Semiha Borovac je istaknula kako „svijet u kojem živimo danas vapi za humanošću, većim međusobnim poštovanjem, uvažavanjem i razumijevanjem“. 

- Ne smijemo odustati od borbe protiv netolerancije, nacionalizma, rasizma i svih oblika diskriminacije. Jer, ako odustanemo poreći ćemo moralne i društvene vrijednosti, a budućnost osuditi na propast. Osuda zločina, sjećanje i odavanje počasti nevinim žrtvama Holokausta i svim nevino stradalim u zločinima iz novije historije način je očuvanja ne samo moralnoh nego i principa utvrđenih međunardnim dokumentima o ljudskim pravima i slobodama – navela je ministrica Borovac. 

Naglasila je kako je najbitnije je biti i ostati čovjek u svim životnim okolnostima, ma koliko vas takav izbor koštao. 

- Srđan Aleksić je na današnji dan 1993. godine izabrao da bude čovjek i po cijenu vlastitog života. Zato danas odajemo počast njemu i svim nevino stradalim žrtvama čije poštivanje je obaveza i opomena budućim generacijama – zaključila je ministrica Borovac.