Saopćenja

Derventa, petak - 10. februar 2017. godine URUČENJE KLJUČEVA KORISNICIMA REGIONALNOG STAMBENOG PROGRAMA - POČETAK RADOVA NA OBNOVI ZGRADE NAMIJENJENE ZA SMJEŠTAJ KORISNIKA KOLEKTIVNOG CENTRA

8.2.2017

Poštovane kolege,

zadovoljstvo nam je pozvati vas da propratite svečanu primopredaju objekata izgrađenih u Derventi, a u okviru Regionalnog stambenog programa te početak radova na obnovi zgrade namijenjene za smještaj korisnika kolektivnog centra u okviru projekta CEB II kojim su osigurana kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope za zatvaranje 121 kolektivnog centra i alternativnog smještaja u BiH. 

Ključevi 24 objekta obnovljena zahvaljujući sredstvima Regionalnog stambenog fonda bit će uručeni povratnicima iz Republike Hrvatske i Republike Srbije u Derventu, a uručit će ih ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, šef sekcije za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH Massimo Mina, ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš, načelnik Opštine Derventa Milorad Simić, zamjenik generalnog direktora za kredite i društveni razvoj Razvojne banke Vijeća Evrope Stephan Sellen i predstavnik UNHCR-a u BiH Andrew Mayne.

Ovim, potprojektom BiH1, u okviru RSP-a, vrijednosti oko 5,5 miliona KM, osiguiran je građevinski materijal za 20 porodica i pomoć u obnovi po sistemu ključ u ruke za 150 porodica. 

Vrijednost RSP-a je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM, te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope. Do sad su našoj zemlji odobrena sredstva od oko 87 miliona KM sa kojim će biti osigurnao stambeno zbrinjavanje gotovo 2.000 porodica u 73 grada i općine BiH.

Nakon uručenja ključeva bit će ozvaničen i početak obnove zgrade namijenjene za smještaj korisnika kolektivnog centra u okviru projekta “CEB II” za šta je osigurano gotovo dva miliona KM kreditnih sredstava Razvojne banke Vijeća Evrope. 

Program događaja možete poledati ovdje