Saopćenja

dr. Safet Halilović primio je danas u Sarajevu učesnike Konferencije nastavnika bosanskog jezika

28.10.2009

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović primio je danas u Sarajevu učesnike Konferencije nastavnika bosanskog jezika, koja se održava od 24. do 31. oktobra 2009. godine, a organizirali su je Zavod za školstvo Kraljevine Švedske u saradnji s Odsjekom za bosanski, srpski i hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Centrom za jezike iz Göteborga i Savezom nastavnika maternjeg jezika.

Ciljevi ove konferencije su ostvarivanje kontakata sa nastavnicima u BiH, razmjena iskustava iz oblasti metodike i pedagogije i unaprjeđenje nastave maternjeg jezika.
 
Ministar Halilović je kazao kako je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice pokretalo inicijativu za zaključivanje bilateralnih sporazuma sa svim državama u kojima živi veći broj bh. građana kako bi bilo reguliralo dopunsko obrazovanje za našu djecu u iseljeništvu.
 
„Nažalost, sve je manje naše djece koja pohađaju dopunsku nastavu u inostranstvu i primjetna je njihova asimilacija. Kako bismo skrenuli pažnju na ovaj problem, u maju 2008. godine izradili smo materijal 'Dopunsko obrazovanje djece u iseljeništvu' koji predstavlja pregled općeg stanja i organiziranosti dopunske nastave za bosanskohercegovačku djecu u inozemstvu. Namjera ove publikacije je probuditi svijest o značaju učenja i njegovanja nastave na maternjem jeziku“, kazao je ministar Halilović.
 
Prema riječima ministra Halilovića, Vijeće ministara BiH usvojilo je dokument „Strateški pravci razvoja obrazovanja u BiH 2008-2015“ koji, između ostalog, nalaže da u BiH budu uspostavljeni mehanizmi vođenja brige o školovanju djece u dijaspori, što će u budućnosti omogućiti poboljšanja u ovoj oblasti.
 
Učesnici Konferencije kazali su da je nastava maternjeg jezika u Švedskoj organizirana u okviru redovne nastave u švedskim školama. Ona je fakultativnog karaktera i organizirana je prema principu dva nastavna sata sedmično.
 
Prema statističkim podacima, u Švedskoj ima oko 150 nastavnika bosanskog jezika. 
 
Kabinet ministra