Saopćenja

Naučni skup povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

27.2.2017

Sarajevo, 27. februar 2017. godine

Naučni skup povodom Dana 
nezavisnosti Bosne i Hercegovine


“Dan nezavisnosti BiH: 25 godina poslije” naziv je konferencije koja je u organizaciji Federalne novinske agencija održana u Sarajevu 27. februara i s koje je poslana poruka kako Dan nezavisnosti treba gledati kao vodilju kroz proces europskih integracija.

U ime pokrovitelja skupa – predsjedavajućeg Vijeća Ministara BiH dr. Denisa Zvizdića skupu se obratila ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac čiji govor prenosimo u cjelosti: 

Poštovani učesnici konferencije, 
dragi gosti,
dame i gospodo,

želim prije svega da vas  pozdravim u ime predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Denisa Zvizdića i da vam zaželim dobrodošlicu i uspješan rad na konferenciji kojom se obilježava 25 godina od referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine. 

Značaj ovog datuma je veći jer je referendum prethodio proglašenju  nezavisnosti i primanju BiH u članstvo Ujedinjenih nacija. Ovom  historijskom odlukom započinje novi pravac razvoja bosanskohercegovačke historije. Naša država ima duboke korjene u državnosti u dalekoj prošlosti i ona je ovim činom obnovila svoju državnost na državno-historijskom prostoru koji je u odnosu na davnu prošlost  imao vrlo male korekcije granica.

Svi mi koji danas prisustvujemo ovoj konferenciji znamo da su nezavisnost i sloboda naše države plaćeni ljudskim životima, materijalnim i kulturnim razaranjem svega onoga što je predstavljalo simbol BiH. Uprkos svemu tome, Bosna i Hercegovina je i danas isprepletena različitostima i to je ono što joj daje dodatnu vrijednost i što je čini drugačijom od drugih.

Bosna i Hercegovina je danas suverena i samostalna multietnička država utemeljena na volji naroda da žive zajedno. Mi u Vijeću ministara BiH veliku pažnju posvećujemo upravo tim ciljevima. Želimo da predstavljamo i zastupamo evropske vrijednosti i na tome vrijedno radimo. 

Naša obaveza i zadatak je da gradimo Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku evropsku državu u kojoj će svi građani biti ravnopravni. To je garancija za mir i sigurnost građana BiH, ali i cijelog regiona i tome smo u potpunosti posvećeni.

Dozvolite mi da ovdje izgovorim i jednu vrijednu misao prvog predsjednika samostalne i suverene Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića koji je u obraćanju prilikom dodjele nagrade Američkog centra za demokratiju u New Yorku 1997. godine rekao: “A to što mi nazivamo Bosnom nije samo parče zemlje na Balkanu. Za mnoge od nas Bosna je ideja, to je vjera da ljudi različitih religija, nacija i kulturnih tradicija mogu živjeti zajedno.”

I lično vjerujem u to i smatram da se nikad ne smjemo prestati istinski zalagati za ideale takve Bosne i Hercegovine. 

Dame i gospodo,

već četvrt vijeka se zastava naše zemlje vijori na East Riveru. Uvjerena sam kako će krug biti zatvoren, odnosno puna afirmacija ideje nezavnosti biti postignuta onog dana kad se naša zatava zavijori i ispred Evropskog parlamenta kao i u sjedištu NATO saveza u Briselu.

To je strateški cilj naše zemlje i put koji nema alternativu. Zato sve snage, a koje  prije svega vidim u našoj obrazovanoj i sposobnoj omladini, trebaju biti posvećene ispunjavanju briselskih uvjeta. To nas ne treba dovesti samo do pukog članstva u Uniji ili NATO-u, nego i osigurati uslove i mogućnosti za bolji život svih Bosanaca i Hercegovaca koji će svoju budućnost graditi unutar svoje domovine, a ne izvan nje.

Hvala vam na pažnji i želim vam uspješan rad.