Saopćenja

Otvorena Međunarodna konferencija o ljudskim pravima: Pomirenje u fokusu

4.4.2017

Međunarodna konferencija o ljudskim pravima pod nazivom ”Liquid reconciliation: Global perspectives, Glocal realities” je danas otvorena u Sarajevu, a fokus ovog događaja usmjeren je na vezu između zaštite ljudskih prava i perspektive pomirenja u podijeljenim društvima.

Međunarodna naučna konferencija se održava od 4. do 6. aprila pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a ključni koncepti konferencije su sjećanje, pravda, uloga komisija za pomirenje i istinu, suočavanje s prošlošću, suosjećanje, opraštanje.

- Ministarstvo je u ovoj konferenciji prepoznao veliki doprinos, ne samo u smislu promocije ljudskih prava nego i njenog poziva na suočavanje sa prošlošću, pomirenju i praštanju - rekao je Predrag Jović, zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kako je kazao, činjenica da su ove teme stavljene u fokus konferencije, daje nadu da generacije koje dolaze svemu navedenom pristupaju mnogo ozbiljnije i razmnije od njihovih prethodnika.

- To je konkretan doprinos izgradnji zdravijeg društva i svjetlije budućnosti za sve nas, ne samo u BiH, nego i u regionu i cijeloj Evropi - rekao je Jović.

Konferencija se održava u okviru Globalnog kampusa master programa i diploma u ljudskim pravima i demokratizaciji, koju koordiniše Evropski među-univerzitetski centar za ljudska prava i demokratizaciju (EIUC). Organizatori su Univerizitet u Sarajevu posredstvom Centra za interdisciplinarne studije i Univerzitet u Bolonji kroz Institut za centralnoevropsku i balkansku Evropu i njihovu zajedničku aktivnost "Evropski regionalni master program o demokratiji i ljudskim pravima u Jugoistočnoj Evropi (ERMA)".

Manfred Nowak, generalni sekretar EIUC-a istakao je da su ključni koncepti konferencije pitanja istine, pomirenja, sjećanja, empatije, a kao primjer poslužiće različite perspektive gostiju iz Južne Afrike, Argentine i drugih zemalja.

- To će pomoći, jer ćemo imati drugu perspektivu, odnosno primjer kako se to u drugim državama rješavalo - rekao je Nowak.

On je istakao da su organizatori ovog skupa ranije danas imali sastanak na kojem su potpisali zajedničku peticiju koju će uputiti predsjedniku Mađarske Viktoru Orbanu da poniši odluku o ukidanju Centralnoevropskog univerziteta u Budimpešti.

Jorge Taiana sa Univerziteta u Buenos Airesu izrazio je zadovoljstvo što će danas u Sarajevu razgovarati o pitanjima ljudskih prava i pomirenja koje smatra izuzetno bitnim.

- Kada govorimo o pomirenju, sjećanju i ljudskim pravima ne govorimo o prošlosti, već o sadašnjosti. Veoma je bitno da ovdje pružimo naše iskustvo iz Latinske Amerike na teme istine, sjećanja i pomirenja, a u isto vrijeme da čujemo iskustva iz Južne Afrike ali i sa područja Balkana. Uvjeren sam da će način na koji se suočavamo sa prošlošću imati ulogu u našoj budućnosti - rekao Taiana.

Uslovi pod kojima su pomirenje i odbrana ljudskih prava tretirani zavisi od različitih aspekata u skladu sa historijskim događajima i pojedinačnim tragedijama koje su se zadesile u svakoj državi/regiji, navode organizatori. S tim u vezi će se primjeniti komparativni pristup u svakom predloženom panelu konferencije.

AA, Foto: Vanja Ćerimagić