Saopćenja

Univerzalni periodični pregled o stanju ljudskih prava (UPR) je jedinstveni proces

5.11.2009

Univerzalni periodični pregled o stanju ljudskih prava (UPR)  je jedinstveni proces i svaka država članica UN, pa tako i BiH obavezna je sačiniti izvještaj i prezentirati ga Komitetu za ljudska prava UN, kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović na otvaranju javne rasprave o Nacrtu univerzalnog periodičnog pregleda o stanju ljudskih prava u BiH.
„Ovaj dokument, koji je sačinjen prema metodologiji izrade UPR, između ostalog, sadrži izvještaj o pravnom okviru za unapređenje ljudskih prava, institucijama za zaštitu ljudskih prava, unapređenju i zašitti prava nacionalnih manjina, prava djeteta, rodne ravnopravnosti, prava osoba sa invaliditetom, izbjeglica i raseljenih osoba, te izvještaj o slobodi izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanaja“, kazao je ministar Halilović.
 
Prema njegovim riječima, nakon javne rasprave o svim aspektima UPR, bit će finaliziran ovaj važni dokument i upućen Vijeću ministara BiH na usvajanje, a potom Komitetu za ljudska prava UN.
 
„Početkom sljedeće godine BiH će UN Komitetu, prema striktno određenim procedurama, prezentirati Univerzalni periodični pregled o stanju ljudskih prava“, kazao je ministar Halilović.
 
Današnju javnu raspravu organiziralo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji sa Zajedničkom komisijom za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigracije, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH i uz finansijsku podršku Ambasade Švicarske u BiH.
 
Kabinet ministra