Saopćenja

Članove UN tima u BiH i međunarodne donatore zamolit ću da nastave podržavati sve aktivnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH na rješavanju pitanja povratka

12.11.2009

Članove UN tima u BiH i međunarodne donatore zamolit ću da nastave podržavati sve aktivnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH na rješavanju pitanja povratka, posebno usvajanje Revidirane strategije za provedu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, kazao je danas u Sarajevu predstavnik generalnog sekretara UN za ljudska prava interno raseljenih osoba Walter Kälin  tokom razgovora sa ministrom za ljudska prava I izbjeglice BiH dr. safetom Halilovićem i njegovim saradnicima.
 
„Snažno i dalje podražavamo usvajanje Revidirane strategije, ali i sve aktivnosti koje provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH kako proces povratka ne bi bio zaustavljen“, kazao je Kälin.
 
Ministar Halilović je kazao kako je, nakon odbijanja Revidirane strategije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstvo doradilo ovaj dokument i uskoro će ga uputiti u ponovnu proceduru usvajanja.
 
„Neusvajanje Revidirane strategije najviše ide na štetu onih koji se bore za ostanak, jer smo u ovom dokumentu predvidjeli i kako pomoći tim ljudima. Strategija je sveobuhvatan dokument na osnovu kojeg su sačinjeni program i akcioni plan za rješavanje pitanja povratka do 2014. godine“, kazao je ministar Halilović.
 
Ministar Halilović je kazao i kako je, na osnovu programa povratka, sačinjena i projekcija potrebnih sredstava za njegovu realizaciju.
 
„Prema toj projekciji, godišnje je potrebno 208 miliona KM kako bismo realizirali program povratka do 2014. godine. Međutim, već sada imamo probleme, jer u državnom budžetu za 2010. godinu za povratak nije predviđena niti jedna marka. Nakon naše intervencije, u Nacrtu budžeta za narednu godinu planirano je 10,5 miliona KM, što su simbolična sredstva u odnosu na potrebe povratnika i četiri puta manja u odnosu na prethodne dvije godine“, kazao je ministar Halilović i dodao da je već Predsjedništvu BiH, kao predlagaču budžeta, upućen zahtjev za povećanje ovih sredstava. 
 
Susretu ministra Halilovića i Waltera Kälina prisustvovali su predstavnik UNHCR u BiH Naveed Hussain i pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljene osobe Mario Nenadić.
 
Kabinet ministra