Saopćenja

Povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije, minister za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović uputio je poruku:

15.11.2009

“U nizu datuma koje obilježava Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a odnose se na poštivanje ljudskih prava, Međunarodni dan tolerancije zauzima posebno mjesto, jer smo duboko svjesni da toleranciju trebamo i moramo koristiti kao sredstvo u izgradnji nenasilnog i demokratskog društva. Jedan od uvjeta za razvoj društva je da svi njegovi članovi dijele odgovornost za uvažavanje različitosti i zalažu se za toleranciju prema njima, a time i za bolji kvalitet života svih. 
 
Povratak dijalogu i apsolutnom poštivanju različitih etničkih i religijskih kolektiviteta i uvažavanja prava svakog pojedinca, ujedno je  povratak osnovnim postulatima tolerancije i demokratije u Bosni i Hercegovini čiji temelji počivaju na historijskom, kulturnom i vjerskom nasljeđu.
 
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ulaže napore i resurse na provedbi međunarodnih konvencija o zaštiti ljudskih prava, te izradi domaćih zakona protiv diskriminacije i svih oblika ugrožavanja prava pojedinaca i grupa građana.
 
Upućujemo apel svim pojedincima i institucijama vlasti na dosljedno poštivanje ljudskih prava i promoviranje vrijednosti tolerancije u izgradnji demokratskog društva.
 
Vrijednosti tolerancije nemaju alternativu. Trajna je zadaća svih pojedinaca i institucija da se svim legalnim sredstvima suprotstave onima koji nastoje neprimjerenim i protuzakonitim radnjama i stavovima ugroziti pozitivne vrijednosti društva, sijući nepovjerenje, defetizam, nacionalizam i nacionalnu mržnju prema neistomišljenicima i političkim protivnicima", kaže se u poruci ministra Halilovića. 
 
Kabinet ministra