Saopćenja

Rješavanje pitanja izbjeglih i raseljenih osoba je veoma bitno i zbog toga finansiramo niz projekata u cijeloj BiH

18.11.2009

Rješavanje pitanja izbjeglih i raseljenih osoba je veoma bitno i zbog toga finansiramo niz projekata u cijeloj BiH, posebno u Srebrenici, te snažno podržavamo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da riješi ovaj problem kako je to predviđeno Revidiranom strategijom za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, kazao je ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Sweder van Voorst tot Voorst tokom susreta sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safetom Halilovićem.
 
„Također, zainteresirani smo za proširivanje saradnje sa BiH, posebno ekonomske, i ja u svakoj prilici potičem građane porijeklom iz BiH koji borave u Nizozemskoj, a njih oko 35.000, da što više pomažu svojoj zemlji“, kazao je nizozemski ambasador tokom razgovora sa ministrom Halilovićem uoči njegove posjete ovoj zemlji.
 
Ministar Halilović je nizozemskom ambasadoru predstavio nacrt programa realizacije Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7, koji na sveobuhvatan način tretira ovaj proces.
 
„Naš primarni cilj je stvoriti uvjete za povratak svih osoba koje to žele, kao što to tretira i Aneks 7. Izbor mjesta prebivališta i naknada štete onima kojima ne može biti vraćena imovina su opcije detaljno razrađene u Revidiranoj strategiji“, kazao je ministar Halilović i dodao kako bi masovniji povratak u Federaciju BiH i Republiku Srpsku značajno uticao na relaksiranje političkih prilika u BiH i reintegraciju države i društva.
 
Ministar Halilović će od 20. do 22. novembra boraviti u službenoj posjeti Nizozemskoj, na poziv predstavnika Biznis kluba BiH. Ovaj klub, osnovan prije dvije godine, ima za cilj da postane centar bh. poduzetnika u dijaspori. Ministar Halilović će se susresti i sa nizozemskim zvaničnicima sa kojima će razgovarati o položaju bh. građana u ovoj zemlji.
 
Kabinet ministra