Saopćenja

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici usvojilo Izvještaj o radu zastupnika Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava za prvih šest mjeseci ove godine

18.11.2009

Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici usvojilo Izvještaj o radu zastupnika Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava za prvih šest mjeseci ove godine i prvi periodični izvještaj BiH o provođenju Konvencije o pravima djeteta.
 
U Izvještaju o radu zastupnika Vijeća ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava navedeno je da je ovaj sud do kraja juna ove godine donio devet presuda protiv BiH, koje su rezultat neizvršenja presuda domaćih.
 
Također, Sud u Strasbourgu je donio i 12 odluka, a većinom ovih odluka odbačene su tužbe protiv BiH.
 
Od 2004. godine pred Evropskim sudom za ljudska prava bilo je 1.850 predmeta. Najveći broj predmeta odnosi se na staru deviznu štednju, neizvršenje presuda domaćih sudova, na pitanje lišavanje slobode neuračunljivih počinitelja kaznenih djela i uvjete njihovog smještaja, povrat vojnih stanova i nestale osoba.
 
Prvi periodični izvještaj BiH o provođenju Konvencije o pravima djeteta sačinjen je na osnovu preporuka UN Komiteta za prava djeteta i sadrži ocjenu stanja dječijih prava u BiH.
 
Bez obzira na poboljšanje stanja prava djeteta u BiH, i dalje je prisutan problem siromaštva, socijalne isključenosti djece, posebno ranjivih kategorija, kao što su djeca izbjeglica, raseljenih osoba, manjina (romska djeca) i djeca sa invaliditetom.
 
Primjetan je napredak i u oblasti zaštite djece od nasilja, ali nedostaju finansijska za djelotvornije programe rehabilitacije djece žrtava nasilja.
 
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u saradnji sa svim relevantnim institucijama i organizacijama u BiH nastavit će izgradnju kapaciteta za bolju zaštitu djece u svim segmentima.
 
Kabinet ministra