Saopćenja

Povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović upućuje čestitku invalidnim osobama i apelira

2.12.2009

Povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović upućuje čestitku invalidnim osobama i apelira na sve institucije i građane u BiH da svojim aktivnim zalaganjem i djelovanjem doprinesu poboljšanju položaja ovih osoba i njihovu integraciju u sve društvene tokove.
 
“Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH aktivno je uključeno u rješavanje problema osoba sa invaliditetom u našoj zemlji i poboljšanje položaja i zaštitu njihovih osnovnih ljudskih prava, sa posebnim akcentom na definiranje politika za smanjenje diskriminacije kojom je u velikoj mjeri pogođena ova populacija”, navodi ministar Halilović.
 
Krajem jula ove godine ministar Halilović je potpisao UN Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom.
 
“Ministarstvo za ljudska prava pokrenulo je proceduru ratifikacije ove konvencije, nakon čega slijedi obaveza BiH da započne aktivnosti na izradi akcionog plana za implementaciju Konvencije.
 
Značaj ove Konvencije je i u tome što predstavlja važno sredstvo za osobe sa invaliditetom, njihove porodice i društvo koje zahtijeva jednakost za sve i ujedno daje neposrednu izjavu o međunarodnoj zakonskoj odgovornosti o pravima osoba sa invaliditetom, te pojašnjava sadržaj principa ljudskih prava i njihove primjene u kontekstu osoba sa invaliditetom”, izjavio je ministar Halilović.
 
Prema njegovim riječima, radi promoviranja prava osoba sa invaliditetom, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je u saradnji sa Savezom osoba sa invaliditetom BiH pokrenulo i aktivnosti na uspostavi Vijeća za osobe sa invaliditetom.
 
Kabinet ministra