Saopćenja

Na prijedlog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safeta Halilovića, Vijeće ministara BiH je na jučerašnjoj sjednici usvojilo Univerzalni periodični pregled o stanju ljudskih prava (UPR) u BiH.

4.12.2009

Ovaj dokument, koji je sačinjen prema metodologiji izrade UPR i koji će biti prezentiran UN Komitetu početkom sljedeće godine, između ostalog, sadrži izvještaj o pravnom okviru za unapređenje ljudskih prava, institucijama za zaštitu ljudskih prava, unapređenju i zašitti prava nacionalnih manjina, prava djeteta, rodne ravnopravnosti, prava osoba sa invaliditetom, izbjeglica i raseljenih osoba, te izvještaj o slobodi izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja.
 
U izvještaju je konstatirano da je BiH ostvarila vidan napredak u oblasti usaglašavanja zakonskih okvira sa međunarodnim i evropskim pravnim izvorima.
 
Također, u oblasti zaštite i ostvarivanja pojedinih prava, kao što su prava raseljenih osobe i izbjeglica, sloboda mišljenja i izražavanja, manjinska prava i vjerske slobode, reforma pravosuđa, odnosno ostvarivanje nezavisnosti sudova i prava na sudsku zaštitu, BiH je provela opsežne reforme radi osiguravanja i unapređenja djelotvornije zaštite građana BiH.
 
U izvještaju je navedeno da postoji potreba za dalje reforme u pravosuđu, te završetak povratka raseljenih osoba i izbjeglica, poboljšanje zaštite prava nacionalnih manjina, održavanje odgovarajućeg stepena nezavisnosti medija, odnosno slobode izražavanja, kao i dodatnim mjerama za poboljšanje položaja vjerskih zajednica.
 
U oblasti uspostave institucionalnih kapaciteta za zaštitu ljudskih prava uspostavljen je kapacitet Institucije ombudsmena za ljudska prava, iako još nije izvršeno objedinjavanje entitetskih institucija ombudsmena. U narednom periodu očekuje se da i ova zapreka bude otklonjena, posebo zbog činjenice da je novim Zakonom o zabrani diskriminacije BiH ojačana uloga Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH. Nastavljena je implementacija Konvencije o pravima djeteta, odnosno Akcionog plana za djecu BiH 2002 – 2010, u oblasti ravnopravnosti spolova BiH je uspostavila odgvorajuće mehanizme radi sprečavanja diskriminacije po osnovu spola.
 
U izvještaju je navedeno da je BiH posvećena ispunjavanju obaveza u oblasti zaštite ljudskih prava kroz stalna nastojanja da bude poboljšano zakonodavstvo kao i implemetacija međunarodnih ugovora multilateralnog karaktera. S tim u vezi, prioritet bh. društva su ustavne promjene kojima će na jednak način biti tretirani svi građani BiH i kojima će biti proširen obim nadležnosti države kako bi imala ingerencije kao države u regionu, Evropi i svijetu.

Kabinet ministra