Saopćenja

Delegacija Državne uprave za vjerske poslove NR Kine u posjeti BiH

6.9.2017

Na poziv ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini boravi visoka delegacija Narodne Republike Kine na čelu sa Zhang Yantongom, zamjenikom ministra Državne uprave za vjerske poslove. 

Tokom današnjeg sastanka ministrice Borovac sa kineskom delegacijom, a kojem je prisustvovala i ambasadorica NR Kine Chen Bo, istknuto je da Bosna i Hercegovina i NR Kina imaju izuzetno uspješnu privrednu i ekonomsku saradnju. Naglašeno je kako postoji obostrano interesovanje za saradnju na planu razmjene iskustava u odnosima države i crkava i vjerskih zajednica kao i osiguranja sklada među različitim vjerskim i etničkim grupama u cilju izgradnje društva koje će svim građanima omogućiti jednaka prava uz puno uvažavanje njihovih različitosti. 

Ministrica Borovac je govoreći o slobodi vjere u našoj zemlji navela kako je ona zagarantirana Ustavom BiH ali i Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica koji garantira vjerske slobode i jednakosti u pravima i obavezama svim crkvama i vjerskim zajednicama u BiH bez diskriminacije. 
Posebno je naglasila ulogu Međureligijskog vijeća BiH koje okuplja vjerske lidere, odnosno predstavnike crkava i vjerskih zajednica u našoj zemlji, prvenstveno u cilju obnove povjerenja i suživota među pripadnicima četiri vodeće religije u našoj zemlji. 

Borovac je navela kako odluka MRV-a da vjerski lideri zajedno obiđu stratišta Bošnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja u našoj zemlji i na jedinstven način odaju pijetet prema žrtvama predstavlja historijski događaj i poruku političkim liderima kako se gradi međusobno razumijevanje i poštuje žrtva bez obzira na bilo kakvu pripadnost. 

Zamjenik ministra Državne uprave za vjerske poslove NR Kine Zhang Yantong je potcrtao kako se svijet suočava sa izazovom kako uspostaviti sklad među različitim religijama, za što je potrebno više komunikacije na međunarodnom nivou i razmjene pozitivnih iskustava. 

Naveo je kako u NR Kini koja ima 1,4 milijarde stanovnika, egzistira 56 nacija i etničkih grupa, pet vodećih religija i stotinjak manjih, te da su lekcije Bosne i Hercegovine o odnosu države i vjerskih zajednica te gradnji sklada među različitim konfesijama od neprocjenjive vrijednosti.