Saopćenja

Borovac-Rousson: Regionalna saradnja nema alternativu

15.9.2017

 
Jačanje regionalne saradnje je ključni faktor za stabilnost ne samo Bosne i Hercegovine nego i cijelog regiona i osnov za evropske integacije. Ovo je na današnjem sastanku sa ministricom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semihom Borovac poručio francuski ambasador u našoj zemlji Guillaume Rousson.

Zajednički je ocjenjeno kako je regionalna saradnja u interesu svih zemalja ne samo regiona nego i Evropske unije te da ona nema alternativu što je potvrđeno i kroz Berlinski proces ali i posljednji Samit lidera Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana u Trstu.

Ministrica Borovac je govoreći o aktivnostima Ministarstva istaknula kako je prioritet rješavanje pitanja izbjeglica i raseljenih osoba, prvenstveno hiljada onih koji i danas žive u nehumanim uslovima kolektivnih centara u našoj zemlji. 

Kao posebno važno pitanje Borovac i Rousson su istaknuli promociju i zaštitu ljudskih prava s akcentom na sprječavanje svakog vida diskriminacije, a pogotovo one koja je usmjerena prema povratnicima kao najugroženijoj kategoriji stanovnika u našoj zemlji. 

Ministrica se zahvalila na podršci i uspješnoj saradnji koja je ostvarena sa bivšom ambasadoricom Republike Francuske u našoj zemlji Claire Bodony izrazivši nadu da će ta saradnja biti jednako kvalitetno nastavljena i sa ambasadrorom Roussonom.