Saopćenja

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH dopunilo je revidiranu Strategiju za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, koju je ministar dr. Safet Halilović uputio entitetskim ministrima i predstavniku Brčko Distrikta BiH na usaglašavanje

17.12.2009

Ministar Halilović, entitetski resorni ministri i predstavnik Brčko Distrikta sljedeće će sedmice na sastanku u Sarajevu razgovarati o usaglašavanju ovog dopunjenog dokumenta.
 
Vijeće ministara BiH je na 74. sjednici održanoj 29. 1. 2009. godine razmatralo i utvrdilo Prijedlog revidirane Strategije, nakon čega je ovaj dokument usvojen na 53. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 13. 5. 2009. godine. Međutim, ovaj Prijedlog nije dobio potrebnu entitetsku većinu na 31. sjednici Doma naroda, održanoj 18. 6. 2009. godine.
 
Nakon toga, zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH ponovno je aktuelizirao pitanje usvajanja Revidirane strategije i zatražio od Vijeća ministara da uloži dodatne napore radi utvrđivanja novog usaglašenog prijedloga revidirane Strategije.
 
Na osnovu diskusija delegata i članova Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je identificiralo potrebu za konceptualnim rješenjima u dvije specifične oblasti: suštinsko okončanje procesa povratka do 2014. godine i pristup pripadajućim pravima izbjeglica i raseljenih osoba na naknadu štete u kontekstu Aneksa 7.
 
Revidirana strategija je operativni okvir, čija provedba će rezultirati unapređenjem pristupa pravima iz Aneksa 7, na dobrobit svih izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika koji još uvijek trebaju trajna i održiva rješenja.
 
 
Kabinet ministra