Saopćenja

Borovac-Patten:Osigurati jednak pristup i obim prava za žrtve seksualnog nasilja

3.10.2017

Specijalna predstavnica generalnog sekeratara Ujedinjenih nacija za prevenciju seksulanog nasilja Pramila Patten je na poziv ministrice za ljudska prava BiH Semihe Borovac i rezidentne koordinatorice UN-a Sezin Sinanoglu, doputovala u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. 

Patten je u bosanskohercegovačku prijestonicu doputovala povodom održavanja konferencije o ublažavanju stigmatizacije, a koja će se sutra održati u Sarajevu u organizaciji UNFPA i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Prvog dana posjete održan je radni sastanak ministrice Borovac i specijalne predstavnice Patten, a kojem je uz njihove prve saradnike prisustvovala i rezidentna koordinatorica Sinanoglu. Na sastanku su rezimirani rezultati Zajedničkog projekta UN-a „Traženje zaštite, podrške i pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH“. 

Borovac i Patten su se usaglasile kako se moraju iznaći modaliteti da se osigura jednak pristup i obim prava za sve žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH. 

Ministrica Borovac je zatražila i podršku UN-a za ispunjenje obaveze Bosne i Hercegovine, a koja se ističe u izvještajima Evropske komisije o napretku BiH kao i brojnim preporukama UN-ovih komiteta, da usvoji državni zakon o žrtvama torture. To je, kako je naglasila Borovac, jedini način da se osiguraju jednaka prava svim žrtvama torture u našoj zemlji.

Zajednički je zaključeno kako je u narednom periodu pored zdravstvene i psihofizičke pomoći neophodno uložiti maksimalne napore u ekonomsko osnaživanje žrtava ratnog silovanja te borbu protiv njihove stigmatizacije, čemu je posvećena i sutrašnja konferencija u Sarajevu.