Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović prisustvovao je danas u Maglaju tehničkom prijemu 36 rekonstruiranih individualnih stambenih jedinica povratnika srpske nacionalnosti na području ove Općine

25.12.2009

Rekonstrukcija ovih kuća realizirana je u okviru zajedničkih projekata (ZP08), za što je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo 625.000 KM.

Obnovljeni su domovi povratnika srpske nacionalnosti u maglajska naselja Donja Bočinja – Jošavac, Krsno Polje, Brezove Dane – Lugovi, Gornja Bočinja, Bakotići, Donji Rakovac - Todorovići, Jablanica, Bijela Ploča, Novi Šeher, Radojčići, Donji Uvišnjak - Čojluk i Poljice.

Ministar Halilović i načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić posjetili su obnovljene kuće i uvjerili se da je njihova rekonstrukcija urađena kvalitetno i u planiranom roku.

Sa načelnikom Mustabašićem i povratnicima ministar Halilović je razgovarao o prioritetima za narednu godinu, posebno projektima održivog povratka, obnove infrastrukture i elektrifikaciji povratničkih naselja.

„Uvjerili smo se da je Općina Maglaj pokazala punu kooperativnost i opredijeljenost da kvalitetno realizira projekte u oblasti povratka za koje je sredstva osiguralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, što je preporučuje za povećanje sredstava u narednoj godini, ukoliko budu osigurana budžetska sredstva kako je planirano“, kazao je ministar Halilović.

Kabinet ministra