Saopćenja

Uz podršku EU dvadeset porodica useljava u novoizgrađenu zgradu u Tuzli

7.12.2017

U okviru Regionalnog programa za stambeno zbrinjavanje izbeglih i interno raseljenih lica, dvadeset porodica je danas dobilo ključeve novoizgrađenih stanova u zgradi u Tuzli. Zgrada ima dvadeset stanova, većinom dvosobnih, površine od oko 40 m2   i nalazi se u cen-tralnom dijelu grada.

Ovaj program, čiji je najveći donator Evropska unija, omogućit će trajno zbrinjavanje najugroženijih porodica koje već dugi niz godina očekuju krov nad glavom. 

- Danas u Tuzli potvrđujemo da raseljene osobe i izbjeglice nisu zaboravljene iako tek sad, nakon više od 20 godina konačno rješavaju pitanje krova nad glavom. To radimo zahvalju-jući donatorskim sredstvima Regionalnog stambenog programa kroz koji je do sada u BiH izgrađeno 435 stambenih jedinica, a 1.200 ih se planira izgraditi u narednoj godini – navela je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac na ceremoniji uručenja ključeva novoizgrađenih stanova. 

U ime Delegacije Evropske unije, ključeve korisnicima je dodijelio i šef Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Gianluca Vannini, napomenuvši da će se aktivnosti RHP-a u naredne tri godine još više intenzivirati, te da će 2018. godina biti rekordna po pitanju izgradnje novih stambenih jedinica. „U okviru RHP-u Evropska unija je do sada izdvojila 49 miliona eura za stambeno zbrinjavanje najugroženijih porodica u BiH. Danas svjedočimo još jednoj u nizu konkretnih pomoći Evropske u cilju stvaranja boljih životnih uslova građanima BiH“, rekao je Vannini.  

Ukupna vrijednost ovog objekta u Tuzli je više od million KM. Iz Fonda RSP-a finansirani su troškovi izgradnje i nadzora u iznosu od oko 860.000 KM. Učešće Grada Tuzla, u vidu ustupanja građevinski opremljenog zemljišta, priključaka na infrastrukturu, te izdavanja ne-ophodnih dozvola iznosi oko 170.000 KM. Korištenje ove zgrade bit će uređeno u skladu sa pravilima o neprofitno-socijalnom stanovanju. 

Pored grada Tuzle, u entitetu Federacija BiH višestambene zgrade izgradit će se u Goraždu i Bosanskom Petrovcu (po 20 stanova),  Ilidži (18 stanova), Jajcu (7 stanova), Olovu (16 stanova) i Zenici (62 stana). Višestambene zgrade su već izgrađene u Pale-Prači (6 stanova) i Foči FBiH (9 stanova). Ovaj potprojekat provodi se i u sljedećim općinama/gradovima entiteta Republika Srpska: Prijedor (82 stana), Banja Luka (48 stanova), Bijeljina i Derventa (po 30 stanova), Gradiška (32 stana), Bileća i Brod (po 15 stanova), Vlasenica (20 stanova) i Foča (12 stanova). U Brčko Distriktu BiH izgradit će se 2 zgrade sa ukupno 16 stanova.

Vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1.2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 mil-iona KM, te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata pov-jerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.