Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović primio je u nastupnu posjetu ambasadoricu Kraljevine Danske u BiH Kirsten Geelan

8.1.2010

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović primio je u nastupnu posjetu ambasadoricu Kraljevine Danske u BiH Kirsten Geelan, sa kojom je razgovarao o aktivnostima koje provodi Ministarstvo u oblasti povratka, iseljeništva i zaštite ljudskih prava, posebno prava manjina.

„Za Ministarstvo je najteže pitanje povratak izbjeglica i raseljenih osoba, jer je obaveza države, prema Aneksu 7 Dejtonskog sporazuma, osigurati povratak svim osobama koje to žele, a takvih je u bazi podataka oko 150.000, za što je, prema Programu povratka 2009-2914. godišnje potrebno osigurati oko 200 miliona KM“, kazao je ministar Halilović.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o statusu bh. građana u dijaspori, posebno položaju više od 20.000 građana BiH koji borave u Danskoj.

Ambasadorica Geelan je kazala kako je većina bh. građana integrirana u dansko društvo, ali je naglasila da poseban izazov predstavljaju izbjeglice koje spadaju u stariju populaciju i sve više se osjećaju marginalizirani u društvu u zemlji u kojoj žive, a nikada nisu donijli konačnu odluku da li da se vrate u zemlju iz koje potiču ili ne.

S tim u vezi, danaska ambasadorica je ministru Haliloviću uručila brošuru „Integracija u Danskoj ili povaratk u domovinu“, koju je uradilo Dansko vijeće za izbjeglice, a odnosi se na istraživanje o procesu donošenja odluke o povratku teško traumatiziranih izbjeglica iz BiH.

Tokom susreta razgovarano je i o položaju manjina u BiH, posebno Roma, kao najbrojnije nacionalne manjine među 17 manjina priznatih u BiH.

Ministar Halilović je kazao kako su tokom 2009. godine  realizirani projekti pomoći Romima u oblasti stanovanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite, te evidentiranje ove nacionalne manjine, vrijedni tri miliona KM.

I za 2010. godinu  u budžetu Ministarstva osigurana su tri miliona KM kako bi bila nastavljena realizacija projekata iz akcionih planova za pomoć Romima u BiH.

Kabinet ministra