Saopćenja

Na prijedlog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safeta Halilovića, Vijeće ministara BiH na današnjoj je sjednici utvrdilo Prijedlog dopunjene Revidirane Strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, koja će biti upućena u parlamentarnu porceduru na usvajanje

13.1.2010

Nakon što prošle godine u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nije usvojena Revidirana Strategija, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH provelo je aktivnosti na doradi ovoga dokumenta. Na temelju diskusija u Parlamentarnoj skupštini, Ministarstvo je identificiralo potrebu za konceptualnim rješenjima u dvije specifične oblasti: suštinsko okončanje procesa povratka do 2014. godine i pristup pripadajućim pravima izbjeglica i raseljenih osoba na naknadu štete u kontekstu Aneksa 7.

Uz ovaj dokument, Ministarstvo je sačinilo Okvirni program povratka 2009-2014. godina i Koncept za rješavanje pitanja nadoknade štete za imovinu koja ne može biti vraćena izbjeglicama i raslejenim osobama u smislu pripadajućih prava iz Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma sa Akcionim planom.

Dorađena Revidirana Strategija usaglašena je sa nadležnim entitetskim ministarstvima, Vladom Brčko Distrikta BiH i UNHCR i uz pripremljeni Akcioni plan predstavlja sveobuhvatan operativni okvir, čija provedba će rezultirati unapređenjem pristupa pravima iz Aneksa 7 na dobrobit svih izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika koji još uvijek trebaju trajna i održiva rješenja.

Kabinet ministra