Saopćenja

Borovac-Narayan: Koordinirati aktivnosti na planu zaštite prava djece

22.1.2018

 Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac danas se sastala sa Geetom Narayan, predstavnicom UNICEF-a u Bosni i Hercegovini i njenim novoimenovanim zamjenikom Alwinom Nijholtom. 

Govoreći o praćenju provedbe prava djeteta, Narayan je naglasila kako Bosna i Hercegovina predstavlja pozitivan primjer kada je u pitanju brzina i kvalitet izvještavanja o provedbi Konvencije UN-a o pravima djeteta zahvaljujući predanoj ulozi Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i njegovoj uspješnoj koordinaciji sa institucijama na svim nivoima vlasti u našoj zemlji. 

Ministrica Borovac je navela kako cilj Ministarstva nije samo izvještavanje, nego i kontinuirano praćenje provedbe i zaštite prava djeteta u našoj zemlji za što je zatražila dalju podršku UNICEF-a u smislu pružanja stručne pomoći kako bi ova oblast bila dalje unaprijeđena. 

Zaključeno je kako se u narednom periodu posebna pažnja mora posvetiti koordiniranju aktivnosti i zajedničkom određivanju prioriteta u zaštiti prava djeteta sa akcentom na borbu protiv nasilja nad djecom. Kako bi se spriječilo preklapanje značajnih projekata, odnosno uveo sistem koordiniranog djelovanja Ministarstvo će narednog mjeseca organizirati sastanak sa vladinim, međunarodnim i nevladinim organizacijama koje se bave promocijom i zaštitom  prava djeteta, a na kojem će biti rezimirani projekti koji su u toku te određeni prioriteti djelovanja u narednom periodu. 

Narayan je među uspješnim projektima koje je UNICEF proveo sa Ministarstvom posebno istaknula Smjernice „Mediji u najboljem interesu djeteta“ kao i izradu Situacijske analize o položaju djece sa poteškoćama u razvoju, a koja će biti promovirana u martu ove godine.

Posebna pažnja tokom sastanka posvećena je pitanju Roma u smislu pripreme za sveobuhvatno istraživanje koje će biti provedeno naredne godine, a od kojeg se očekuje da pokaže koliko su značajna sredstva koja se izdvajaju za romsku problematiku dala rezultate i poboljšali uslove života Roma u našoj zemlji.