Saopćenja

Podrška vlasti BiH i UN-a aktivnostima Crvenog krsta/križa BiH

29.1.2018

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine organiziralo je 29. januara/siječnja 2018. u Sarajevu na lokaciji skladišta Društva događaj povodom primopredaje donacije u svrhu osnaživanja kapaciteta za prvu reakciju u slučaju kriza.

Događaju su prisustvovati predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ujedinjenih nacija/naroda, diplomatkog kora i civilnog društva.

UN-ova Agencija za izbjeglice (UNHCR) je, u suradnji s Ambasadom Japana u Bosni i Hercegovini, osigurala donaciju Društvu u opremi za pomoć raseljenima u kriznim situacijama vrijednosi oko 110.000 USD te primopredaju teretnog vozila.

Tim povodom, u ime Društva, g-din Leko, glavni tajnik je izjavio: Vrijednost donacije koju svakako cijenimo, možda u ovom slučaju i nije u prvom planu u odnosu na poruku koju ovim činom UNHCR pokazuje, a to je poziv i poruka svim UN agencijama i ostalim inozemnim i domaćim NVO organizacijama, posebno vlastima Bosne i Hercegovine za jasnu i nedvosmislenu podršku svom nacionalnom društvu – organizaciji sa 105 godina tradicije djelovanja, pomozite Društvu Crvenog krsta/križa i preko njega cjelokupnoj njegovoj strukturi.

Prilikom primopredaje vrijedne donacije, zamjenica regionalne predstavnice UNHCR-a za jugoistočnu Evropu, gospođa Francesca Bonelli, ponovno je naglasila važnost civilnog društva kao partnera u situacijama humanitarnih potreba te izjavila: „Crveni krst/križ je poseban u pružanju ključnih usluga ljudima koji se nađu u žurnoj potrebi za osnovnom humanitarnom pomoći, a UNHCR želi zagovarati za osnaživanje njihovog kapaciteta“.

Vlada Japana posljednjih godina velikodušno je pomagala Bosnu i Hercegovinu u naporima za upravljenje rizicima od klizišta i osnaživanju medicinskih kapaciteta, a ovom prilikom ambasador Japana, nj.e. Kazuya Ogawa izjavio je: Vjerujem da će ova donacija ojačati kapacitete DCKBiH, kao i njegov kredibilitet kao organizacije koja u vrijeme krize prva izlazi na teren i pruža pomoć najugroženijim. Jedna od temeljnih odgovornosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je osigurati poštivanje ljudskih prava i zaštita svih onih koji se nađu pogođeni kriznom situacijom. Uključivanje civilnog društva u koordinacijske procese od izuzetne je važnosti za ministarstvo, a povodom događaja ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, gospođa Semiha Borovac izjavila je: Današnji događaj je dokaz ne samo partnerstva institucija i organizacija koje su se ovdje okupile, nego i činjenice da smo svi svjesni neophodnosti da je spremnost i adekvatan odgovor u kriznim situacijama ključ uspjeha.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH g-đa Sezin Sinanoglu ovom prilikom naglasila je: Ujedinjeni narodi u BiH dugogodišnji su partneri sa Društvom Crvenog ksta/križa BiH. Naše partnerstvo tijekom poplava u 2014. godini bilo je od ključne važnosti za pokretanje brzog i efikasnog odgovora i cilj nam je nastaviti našu suradnju u interesu stanovništva i zajednica izloženih riziku. Prednost ovakve suradnje omogućuje nam da udružimo svoja sredstva, znanja i sposobnosti kako bismo spasili živote, zaštitili domaćinstva i ojačali otpornost zemlje na katastrofa i kriza.

G-din Lazić predsjednik DCKBiH u svom obraćanju izjavio je: Ovo je veoma bitan dan za cjelokupnu strukturu Društva Crvenog ksta/križa BiH jer su danas prisutne organizacije odale Crvenom krstu/križu priznanje kao ključnom partner u pripremi i odgovoru na prirodne i druge katastrofe i nesreće. Današnja donacija je ojačala naše kapacitete da možemo adekvatno pružiti pomoć u slučaju katastrofa.

Spomenuta donacija sastoji se od 2 montažna terenska skladišta, 6 montažnih objekata za smještaj izbjeglica, 40 komada peći za grijanje i kuhanje, 200 setova pribora za kuhanje, 1.000 komada spavaćih podložaka, 1.000 komada zaštitne plastike, 20 kanistara za vodu, 5.000 sintetičkih deka i 85 uljnih radiatora ukupne vrijednosti 110.000 USD te teretnog vozila marke Volvo.