Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog, nerezidentnog ambasadora Države Izrael za BiH Davida Cohena, kojeg je informirao o aktivnostima Ministarstva u oblasti zaštite ljudskih prava i izbjeglica.

20.1.2010

Ambasadora Cohena posebno je zanimalo osiguranje ljudskih prava i demokratskih sloboda u BiH, posebno ostvarivanje prava izbjeglica i raseljenih osoba, o čemu ga je ministar Halilović detaljno informirao, istakavši da se u svoje domove želi vratiti još oko 150.000 osoba, te da je Ministarstvo sačinilo Strategiju i program njihovog povratka u naredne četiri godine.

U toku razgovora istaknuto je da je pisustvo jevrejskog naroda u BiH evidentno od 16. stoljeća, kao i njihovo učešće u nauci, privređivanju, kulturi i drugim segmentima multietničkog bosanskohercegovačkog društva.

Tokom susreta je rečeno kako Jevrejska zajednica, koja djeluje u regionu, trenutno realizira projekat kućne njege za 300 osoba iz cijele BiH.

Tokom razgovora, ministar Halilović je podsjetio da je BiH predložila Sporazum o pravnoj pomoći u građanskim i trgovačkim stvarima, ali procedura izjašnjenja Izraela o ovom sporazumu još traje.

Kabinet ministra