Saopćenja

Majka i heroina Hatidža Mehmedović istinski je uzor borcima za ljudska prava

23.7.2018

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac uputila je telegram saučešća povodom preseljenja na bolji svijet Hatidže Mehmedović, predsjednice Usdruženja Majke Srebrenice, a koje prenosimo u cjelosti: 

Poštovane majke Srebrenice, vijest o preseljenju na bolji svijet naše drage Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja Majke Srebrenice, dočekala sam sa tugom i nevjericom.

Ova dostojanstvena heorina istinski je uzor svim borcima za ljudska prava ali i primjer kako čovjek nakon pregoleme patnje i stradanja može sačuvati zdrav um i srce otvoreno za sve ljude bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost.  

To govori o njenoj ljudskoj velični ali i nevjerovatnoj hrabrosti i snazi koju je crpila iz ljubavi prema nepravedno otetim i u smrt poslanim sinovima i suprugu kao i brojnim članovima svoje porodice koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici. 

Majka Džidža nas je napustila ostavivši nam obavezu nastavka borbe za istinu i pravdu te sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici, najvećeg zločina na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata i, jednako tako, borbi da se takvo zlo više nikada i nikome ne ponovi. 


Semiha Borovac 
ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine