Saopćenja

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa / Holokausta

31.7.2018

Međunarodni dan sjećanja na holokaust podsjeća nas na jedan od najvećih zločina u historiji čovječanstva, ali ujedno i teži poticanju tolerancije te sprječavanju zločina protiv čovječnosti i antisemitizma. Datum 2. avgust obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta u sjećanje na 2. avgust 1944. godine kada je u jednoj noći ubijeno 2.897 Roma u koncentracijskom logoru Auschwitz.

Širom Europe se povodom ovog datuma održavaju se komemoracije i sjećanje na taj datum i događaj.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u povodu Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Porajmosa želi podsjetiti na teške dane stradanja i patnje romskog naroda, s osnovnim ciljem da nedužne žrve nikada ne budu zaboravljenje.

Ovaj dan nas podsjeća na sve žrtve nacističkoga režima čija su se mučenja i smaknuća provodila zbog njihove različitosti te kako neke diskriminacije, neravnopravnosti mogu dovesti do ozbiljnih posljedica, do nasilja  i ovakvih zločina, koje trebamo javno osuđivati.

Članovi Odbora za Rome pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine sutra će (1. avgusta 2018. godine) položiti cvijeće i odati počast nevinim romskim žrtvama Holokausta u 12:00 sati na spomen obilježju u Donjoj Gradini. Nakon polaganja cvijeća biće održan i čas historije.