Saopćenja

Ministrica Borovac najoštrije osudila napad na novinare i medijske ekipe

22.8.2018

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac najoštrije je osudila sve učestalije napade na novinare i medijske ekipe među kojima je i posljednji vandalski čin napada na ekipu BHT-a u Konjicu.

Ministrica Borovac je naglasila kako je napad na novinare nedopustiv u demokratskom društvu te da ima poguban utjecaj ne samo na rad medijskih profesionalca i slobodu izražavanja, nego i na opću percepciju sigurnosti građana Bosne i Hercegovine.

- Ne smijemo dozvoliti da se huliganskim metodama guši sloboda izražavanja, koja predstavlja jedno od temeljnih ljudskih prava, jer na taj način se guše evropski i demokratski procesi u našoj zemlji od kojih ovisi svjetlija budućnost svih nas. Svi građani, bez obzira na njihovu pripadnost ili profesiju kojom se bave, trebaju uživati sigurnost i zaštitu te u tom svjetlu očekujem adekvatnu reakciju nadležnih organa u cilju otkrivanja i procesuiranja napadača na ekipu BHT-a – navela je ministrica Semiha Borovac u javnom reagiranju.

Dodala je kako su pravovremeno procesuiranje i odgovarajuća kazna za napade na medijske profesionalce jedini efikasan odgovor društva i jasna poruka da se barbarske metode obračuna sa neistomišljenicima neće tolerirati.

Ministrica Borovac je ovom prilikom podsjetila i na njen raniji stavi i inicijativu da se napad na novinare u krivičnom zakonodavstvu definira kao posebno krivično djelo napada na službeno lice. Sve učestaliji napadi na medijske profesionalce samo potvrđuju neophodnost ove mjere.