Saopćenja

Olovo, četvrtak (04.10.2018.) u 16:00 sati - Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu 16 porodica useljava u nove stanove u Olovu

3.10.2018

Šesnaest porodica izbjeglih i raseljenih osoba u Općini Olovo useljavaju u zgradu izgrađenu u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini.

Svečana ceremonija uručenja ključeva bit će upriličena u četvrtak, 04. oktobra 2018. godine, u 16:00 sati ispred novoizgrađene zgrade u Olovu, ulica: Školska bb. 

U sklopu Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini planirana je izgradnja/obnova ukupno 3.192 stambene jedinice za izbjeglice i raseljena lica, od čega 2.260 porodičnih kuća i 51 višestambena zgrada sa 932 stana namijenjena za stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja.

Pored zgrade u Olovu, do sada je izgrađeno i useljeno 7 zgrada sa 185 stanova te obnovljeno/izgrađeno 534 porodične kuće. Do kraja 2018. godine očekuje se izgradnja još jedne stambene zgrade sa 15 stanova te obnova/izgradnja oko 400 porodičnih kuća. 

Vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.
P R O G R A M

SVEČANA CEREMONIJA URUČENJA KLJUČEVA KORISNICIMA NOVIH STANOVA U NOVOIGRAĐENOJ ZGRADI U OLOVU U OKVIRU
REGIONALNOG STAMBENOG PROGRAMA U BOSNI I HERCEGOVINI

Olovo, 04. oktobar 2018. godine

16.00 - Dolazak ispred novoizgrađene zgrade (adresa: Školska bb.)                                                        

16.00 - 16.05 
Pozdravno obraćanje 

  • Đemal Memagić, načelnik Olova 

16.05 – 16.30 
Obraćanje zvanica
  • Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine 
  • Richard Maša, šef kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH  
  • Edin Ramić, ministar za izbjeglice i raseljene osobe Federacije BiH
  • Anne-Christine Eriksson, regionalna predstavnica UNHCR-a za jugoistočnu Evropu i predstavnica u BiH
  • Korisnik RSP-a
16.30 
Uručenje ključeva korisnicima
Zajednička fotografija sa korisnicima
Obilazak objekta