Saopćenja

NAJAVA DOGAĐAJA - BIHAĆ - utorak (30. septembar) – Ministrica Semiha Borovac u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

29.10.2018

BIHAĆ - utorak  (30. septembar) 
- 8:45 – zgrada Vlade Unsko-sanskog kantona 
- 12:00 – izjave za medije – ispred Hotela Sedra

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac boravit će sutra u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu. Tokom posjete planiran je niz sastanaka i terenskih posjeta sa čelnim ljudima Unsko-sanskog kantona, predstavnicima institucija naše zemlje te domaćih i međunarodnih organizacija koje su uključene u aktivnosti vezane za povećan priliv migranata i njihov tranzit kroz našu zemlju. 

Fokus posjete ministrice Borovac jeste pitanje zaštite prava jedne od najugroženijih kategorija migranata, a to su djeca, pogotovo djeca bez pratnje roditelja i staratelja. Cilj je da se kroz direktnu komunkaciju sa nadležnim institucijama te domaćim i međunarodnim partnerima razmotre aktivnosti koje se provode na terenu te da li su one u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta, odnosno da li se provode u najboljem interesu djece migranata.

Nakon radnih sastanaka u Vladi Unsko-sanskog kantona koji počinju u 8:45 sati (medijima će biti omogućeno snimanje kadrova) izjave za medije su planirane u 12:00 sati ispred Hotela Sedra u kojem su smješteni migranti.