Saopćenja

Ministrica Borovac sa članovima Radne grupe UN-a za prisilne nestanke

11.2.2019

Članovi Radne grupe Ujedinjenih nacija za prisilne nestanke danas su u Sarajevu održali radni sastanak sa državnom ministricom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac i njenim saradnicima.

Radna grupa UN-a za prisilne nestanke boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini gdje će tokom ove sedmice održati redovu sesiju ali i sastanke sa udruženjima porodica nestalih osoba te institucijama Bosne i Hercegovine u čijoj nadležnosti je problematika nestalih osoba. Riječ je o praksi Radne grupe da pored redovnih zasjedanja u Ženevi godišnje jedno zasjedanje održi van Ženeve s ciljem podrobnijeg upoznavanja sa problematikom u zemljama članicama UN-a.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je domaćin Radnoj grupi UN-a čiji značaj se posebno ističe nakon usvajanja Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka u decembru 1992. godine kada je pored humanitarnog mandata Radnoj grupi povjereno i praćenje napretka država u ispunjavanju obaveza iz Konvencije i pružanje pomoći vladama u njenoj primjeni.

Članovi Radne grupe UN-a za prisilne nestanke održat će konferenciju za novinare u petak u 11:30 sati u press sali Vijeća ministara BiH (sala 3/II zgrade Parlamentarne skupštine BiH – Trg BiH 1).