Saopćenja

Nastupna posjeta ambasadora NR Kine Ji Pinga

27.2.2019

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac primila je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Pinga.

Zajednički je zaključeno kako Bosna i Hercegovina i NR Kina imaju izuzeto razvijenu i uspješnu saradnju, čemu je značajan doprinos tokom svog mandata dala prethodna kineska ambasadorica Čen Bo (Chen), te je izražena nada da će saradnja i u budućnosti biti intenzivirana posebno u oblasti ekonomije i kulture.

Ambasador Ping je izrazio posebno interesiranje za međunacionalnu i međureligijsku saradnju u našoj zemlji ističući kako u NR Kini 56 naroda živi u harmoniji i uvažavanju.

Ministrica Borovac je u tom kontekstu kao pozitivan primjer istaknula rad Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine koje se dijelom finansira sredstvima iz budžeta Ministarstva. Naglasila je kako smatra da vjerski lideri imaju ključnu ulogu u procesu pomirenja i povratka međusobnog povjerenja među narodima u BiH i regionu te da Međureligijsko vijeće služi kao uspješan model saradnje i zajedničkog djelovanja vodećih vjerskih zajednica i crkava u BiH.

Prilika za razmjenu iskustava je prepoznata i u mjerama NR Kine u suzbijanju siromaštva. Ambasador Ping je naveo kako je plan njegove zemlje da do 2021. godine iskorijeni siromaštvo dodajući podatak da trenutno u NR Kini 10 miliona građana žive u siromaštvu.

- Smatram kako je to oblast u kojoj je neophodno da dijelimo iskustva imajući na umu da je Bosna i Hercegovina i dalje na višem nivou ekonomskog razvoja od NR Kine – naveo je ambasador Ping.