Saopćenja

Borovac i Weiderud: Religije se zlonamjerno pokušavaju prikazati kao motiv sukoba

3.4.2019

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac sastala se sa posebnim izaslanikom Ministarstva vanjskih poslova Švedske zaduženim za pitanje međureligijskog dijaloga Peterom Weiderudom, a sastanku je prisustvovao i švedski ambasador u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg.

Tokom razgovora zajednički je istaknuto kako religije nisu, niti mogu biti povod sukobima i ratovima, ali da se sve više zloupotrebljavaju i zlonamjerno nastoje prikazati kao motiv sukoba.

Weiderud, koji je svoj profesionalni angamžan posvetio istraživanjima i analizi uloge religije u konfliktima i izgradnji mira, naglasio je kako izuzetno cijeni iskustva iz Bosne i Hercegovine naročito ona koja svjedoče o pozitivnim primjerima koegzistencije i zajedničkog života različitih religija, kultura i nacija. 

Naglasio je kako se njegova zemlja i Evropa u cjelini suočavaju sa izazovima međureligijskog dijaloga potcrtavajući da se netolerancija rađa iz straha od nepoznatog zbog čega se značajni napori moraju posvetiti promociji multikulturalnosti i međureligijskog dijaloga prvenstveno s ciljem postizanja većeg stepena međusobnog razumijevanja, a time i uvažavanja. 

Ministrica Borovac je u tom smislu istaknula kako u našoj zemlji postoji niz dobrih primjera izgradnje međureligijskog dijaloga istaknuvši rad Međureligijskog vijeća, inicijatora niza aktivnosti koje su imale direktan odraz na posljeratnu ponovnu izgradnju povjerenja među građanima Bosne i Hercegovine bez obzira na njihovu pripadnost. Također, ministrica Borovac je potcrtala i značaj Platforme za mir koju su potpisali vjerski lideri i koja je na državnim nivou na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice usvojena u Vijeću ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a poziva na jačanje međureligijskog dijaloga, pomirenje i saradnju među svim građanima te borbu protiv govora mržnje što je preduvjet izgradnje svjetlije budućnosti u našoj zemlji. 

Weiderud je na kraju istaknuo kako se mnogo očekuje od procesa međureligijskog dijaloga i ponovne izgradnje povjerenja među narodima u Bosni i Hercegovini postavivši pitanje „ako BiH ne uspije, šta onda očekivati od ostatka Evrope na tom planu?“.