Saopćenja

Sjećanje na romske žrtve holokausta/porajmosa - PETAK (2. avgust) - Spomen obilježje Donja Gradina, petak u 12:00 sati

1.8.2019

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Odbora za Rome pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine sutra će (petak, 2. avgust, u 12:00 sati) u Spomen obilježju Donja Gradina položiti cvijeće i odati počast nevinim romskim žrtvama holokausta, nakon čega će biti održan i čas historije. 

Vijeće Evrope je na inicijativu romskih organizacija odredilo 2. avgust kao Dan sjećanja na 2.897 ubijenih Roma u toku jednog dana u koncentracionom logoru Auschwitz 1944. godine. 

Ovo je dan koji nas podsjeća na sve žrtve nacističkog režima koje su mučene i ubijane zbog svoje različitosti, a što je trajna opomena generacijama na posljedice diskriminacije, nacizma i fašizma.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta/porajmosa želi podsjetiti na teške dane stradanja i patnje romskog naroda s ciljem da nedužne žrve kao i lekcije iz najmračnijih perioda evropske historije nikada ne budu zaboravljene.