Saopćenja

Borovac-Dieng: Negiranje genocida je nedopustivo u civiliziranom svijetu

7.10.2019

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac i podsekretar Ujedinjenih nacija i specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Adama Dieng danas su u Sarajevu održali radni sastanak tokom kojeg je iznesen zajednički stav kako je negiranje zločina, a naročito genocida nedopustivo u civiliziranom svijetu.

- Zabrinut sam da se Bosna i Hercegovina slabi sve spornijim narativima o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Takvi narativi, u kombinaciji sa retorikom secesije, omogućavaju prostor u kojem podjele postaju norma. Ipak, tokom ove misije, planiram posjetiti mjesta i susresti se sa ljudima u BiH koji su odlučili boriti se protiv ove klime nepovjerenja i straha. Nadam se da ću moći saslušati i pružiti podršku građanima koji su odabrali da sami definišu prostor uzajamnog poštovanja i dostojanstva za sve, i koji pomažu stvaranju saosjećanja i empatije u i između zajednica u BiH – poručio je Adama Dijeng.Ministrica Borovac je navela kako napori Bosne i Hercegovine u usvajanju strateških dokumenata u oblasti ljudskih prava su zaustavljeni jer je nažalost dopušteno da čak i ova oblast bude ispolitizirana. 

- To naročito zabirnjava ako se imaju na umu i pokušaji revidiranja historije što je vidljivo u svim sferama javnog života. To je ozbiljna prijetnja budućnosti Bosne i Hercegovine i regiona. Neophodno je zakonski sankcionirati negiranje genocida i zločina protiv čovječnosti kao i govor mržnje, jer propuštanjem da se te pojave sankcionišu one postaju društveno prihvatljiva norma, a to ne smijemo dozoliti - poručila je ministrica Borovac.

Naglasila je kako poštivanje ljudskih prava i odnosnos spram žrtava je prvenstveno pitanje ljudskosti ali i naše svijesti i odgovornosti za budućnost nas i naše djece.

- Ne smijemo odustati od insistiranja na otvorenom i iskrenom dijalogu, suočavanja sa istinom i pune spremnosti da odamo počast i suosjećamo sa žrtvama koje ne pripadaju samo našem etničkom korpusu. To je put ka pomirenju i ponovnoj izgradnji međusobnog povjerenja i preduslov trajnog mira i stabilnosti BiH i regiona – poručila je ministrica Borovac. 

Potcrtala je da je od presudnog značaja pravljenje otklona od onih koji poriču zločine ili slave zločince kao heroje te prihvatanje činjenice da se pijetet prema bilo kojoj drugoj žrtvi ne može izražavati negiranjem ili minimiziranjem bilo koje druge žrtve.