Saopćenja

Ministar Lučić sa mitropolitom Hrizostomom posjetio crkvu u Blažuju

30.7.2020

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić danas je sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom posjetio crkvu Svetog Save u Blažuju, u Sarajevu, a koja je oskrnavljena i opljačkana prije nekoliko dana. Provalnici su odvalili vrata i odnijeli brojne rekvizite iz crkve. Na ulaznim vratima pronađeni su tragovi krvi. 

- Najoštrije osuđujem ovaj vandalski napad na srpsku svetinju i apelujem da se počinioci pronađu i kazne. Na ovaj način želim pružiti podršku sveštenstvu i malobrojnim Srbima u Blažuju, jer se ovakvim napadima šalje loša poruka miru. Nadležne institucije moraju osigurati da se ovakvi napadi zaustave – poručio je ministar Lučić. 

Mitropolit Hrizostom je ovom prilikom rekao da će Srpska pravoslavna crkva tražiti i nadoknadu materijalne štete, jer su napadi na njene crkve postale česte pojave. Ovo je drugi put ove godine da je crkva Svetog Save u Blažuju oskrnavljena. Ministar Lučić ponovio je da napadi na vjerske objekte ne doprinose pomirenju naroda u BiH, a povratnicima ne ulivaju sigurnost, posebno ne Srbima koji žele da se vrate u Blažuj, te je izrazio nadu da će se pronaći počinioci ovog vandalskog čina i biti adekvatno kažnjeni.

- Ministarstvo će, u saradnji sa resornim federalnim ministarstvom, izdvojiti određena sredstva da se koliko-toliko nadoknadi materijalna šteta hramu Svetog Save u Blažuju – naglasio je ministar Lučić, te dodao da bi u narednom periodu trebalo da budu instalirane kamere koje će pokrivati ovu crkvu.