Saopćenja

Ministar Lučić razgovarao sa Specijalnim predstavnikom za migracije i izbjeglice pri Savjetu Evrope Drahoslavom Štefanekom

27.1.2021

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić razgovarao je sa Specijalnim predstavnikom za migracije i izbjeglice pri Savjetu Evrope Drahoslavom  Štefanekom o mogućim rješenjima migrantske krize u BiH.

Ministar Lučić je informisao ambasadora Štefaneka da je krajem prošle godine, u podjeli zaduženja za tri državna ministarstva u upravljanju migrantskom krizom, Ministarstvo na čijem je on čelu nadležno za osiguravanje hrane i higijenskih potrepština migrantima. Ministar Lučić je inicirao i sastanak s ministarkom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljevićem te s ministrom bezbjednosti  Selmom Cikotićem kako bi zajedno razmotrili buduće korake i  odgovornosti u hitnom i efikasnom rješavanju aktuelne krize. Ambasador Štefanek informisao je ministra Lučića da je tokom proteklih dana boravio u Unsko-sanskom kantonu gdje je posjetio migrantski kamp “Lipa” gdje su, kako je rekao, uslovi veoma teški. Ministar Lučić i ambasador Štefanek dogovorili su se da zajedno u petak posjete migrantski kamp “Ušivak” .