Saopćenja

Ministar Miloš Lučić i zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Ljupčo Nikolovski položili vijence na mjestu pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog.

1.3.2021


Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić sa državnom delegacijom Sjeverne Makedonije, koju je predvodio zamjenik premijera Ljupčo Nikolovski,  položio je vijenac na spomenik u mjestu Rotimlja kod Mostara gdje je 26. februara 2004. godine  makedonski  predsjednik Boris Trajkovski tragično izgubio život sa svojih osam saradnika.
Njihov iznenadni odlazak bio je i ostao  nenadoknadiv gubitak, koji je ostavio neizbrisiv trag i u Bosni Hercegovini i u Makedoniji.
Makedonski predsjednik Boris Trajkovski ostao je upamćen u istoriji kao mirotvorac posvećen dijalogu, međusobnom  razumijevanju i poštovanju.
On je bio vizionar i želio je da blagodati mira i stabilnosti osjeti cijela regija.
Predano je  radio na smirivanju  političke situacije na Balkanu pa je zbog svog angažmana stekao i međunarodni ugled.
Smrt Borisa Trajkovskog u Bosni i Hercegovini prije 17 godina  primljena je s velikom žalošću, prije svega, jer su Makedonci narod omiljen među svim narodima  i etničkim grupama koje žive na ovim prostorima. Tada je prvi je put, nakon rata, na čitavoj teritoriji BiH proglašen dan žalosti. Za Trajkovskim su žalili i Srbi, i Hrvati i Bošnjaci. Oni koji su ga poznavali kažu da je bio "mudar, tolerantan i moderan političar", i njegova žrtva  utkana je u temelje bolje i sretnije balkanske budućnosti.