Saopćenja

Vijeće ministara BiH na posljednjoj je sjednici razmatralo izjašnjenje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH na Specijalni izvještaj Ombudsmena za ljudska prava BiH u vezi sa žalbama žena radi prava na naknade plaća za vrijeme porodiljskog odsustva.

13.2.2010

Na sjednici je konstatirano da Vijeće ministara BiH ne treba poduzimati nikakve mjere u vezi sa ovim pitanjem, dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku u ovoj pravnoj stvari.

Prema Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH, zaposlenice ostvaruju različita prava, ovisno od toga u kojem entitetu ili kantonu su im uplaćivani doprinosi.

Zaposlenica u institucijama BiH iz Republike Srpske (RS) ostvaruje naknadu u stoprocentnom iznosu prosječne plaće koju je primala u posljednja tri mjeseca, dok zaposlenica iz Federacije BiH tu naknadu uopće ne ostvaruje ili je ona različita, ovisno od kantona iz kojeg dolazi.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je u izjašnjenju na Specijalni izvještaj Ombudsmena BiH predložilo Vijeću ministara da Ministarstvo finansija i trezora BiH, po hitnom postupku, pokrene izmjenu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kako bi zaposlenicama bila osigurana jednaka prava, a Ministarstvo civilnih poslova BiH inicira izmjene i dopune postojećih entitetskih propisa, koji će biti harmonizirani sa međunarodnim dokumentima, koji se odnose na ostvarivanje jednakih prava na naknade za vrijeme porodiljskog odsustva.

Kabinet ministra