Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović predvodi delegaciju BiH, koja će prisustvovati sjednici Komiteta UN u Ženevi, a na kojoj će biti prezentiran Univerzalni pregled stanja ljudskih prava u BiH.

16.2.2010

Na sjednici Komiteta UN za ljudska prava, 17. februara 2010. godine, ministar Halilović će prezentirati Izvještaj o ostvarenom napretku BiH u oblasti ljudskih prava, koji je sačinilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a koji je dostavljen UN Komitetu krajem prošle godine.

Izvještaj BiH, koji je sačinjen i koji će biti prezentiran prema utvrđenoj metodologiji UN Komiteta, sadrži ocjene stanja ljudskih prava, počevši od ustavnog uređenja zemlje, ispunjavanja međunarodnih obaveza, zakonske regulative, pa sve do pojedinačnih ocjena o stanju ljudskih prava specifičnih grupa građana u BiH, kao što su izbjeglice i raseljene osobe, prava djeteta, žena, osoba sa invaliditetom i manjina.

Nakon prezentacije UPR, Komitet će BiH usvojiti preporuke i zaključke za unapređenje stanja ljudskih prava.

Osim ministra Halilovića, u delegaciji BiH su predstavnici državnih i entitetskih ministarstava pravde, rada i socijalne politike, te zdravstva.

Kabinet ministra