Pitajte mi odgovaramo

Pitanje: Da li u BiH postoji registar naučnih radnika? Ako postoji, koja je procedura registracije?

21.12.2010

Odgovor: U BIH postoji Registar naučnih radnika i organizacija koji se vodi u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH (NUBBIH) (http://registar.nub.ba/).

Odgovor: U BIH postoji Registar naučnih radnika i organizacija koji se vodi u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH (NUBBIH) (http://registar.nub.ba/).

Nažalost, ovaj registar ne sadrži naučno istraživačke radnike sa cijele teritorije BiH, već samo jednog entiteta - Federacije BiH (i Kantona Sarajevo kao inicijatora projekta), dok se u Republici Srpskoj trenutno radi na registru naučno istraživačkih radnika iz ovog entiteta.

Planira se da Ministarstvo civilnih poslova BiH (državno ministarstvo nadležno između ostalog i za nauku) u narednom periodu preuzme i objedini oba ova entitetska registra – i ovaj koji sada vodi NUBBIH za FBiH i drugi na kome se radi u Republici Srpskoj. Na zahtjev Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, ovaj budući objedinjeni registar bi trebao sadržavati i poseban prostor za naučno istraživačke radnike bh. porijekla u inostranstvu.

Informacije o načinu registracije u NUBBIH nalaze se na:

 http://www.nub.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=95%3Astock-rally-rest-or-recharge&catid=46%3Aregistar&lang=hr).

Takođe i fakulteti imaju svoje evidencije naučno istraživačkih radnika u BiH i svijetu gdje se mogu registrovati naučno istraživački radnici bh. porijekla iz inostranstva.