Aktuelnosti

Vera Crvenčanin - Promocija knjige „Skenderova trajanja“ u subotu, 24.4.2010. godine u dvorani „Mirza Delibašić“ od 14:45 do 15:15

Gospođa Vera Crvenčanin, autorica knjige „Skenderova trajanja“ je udovica Skendera Kulenovića. Živi u Beogradu. Promotori njene knjige bili su Ibrahim Spahić, Gradimir Gojer, Ekrem Avdić i Šimo Ešić - izdavač.
Gospođa Vera Crvenčanin, autorica knjige „Skenderova trajanja“ je udovica Skendera Kulenovića. Živi u Beogradu. Promotori njene knjige bili su Ibrahim Spahić, Gradimir Gojer, Ekrem Avdić i Šimo Ešić - izdavač.

Gradimir Gojer, u svom nadahnutom govoru o Skenderu Kulenoviću, rekao je da se radi o „grandioznom pjesniku naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, o aristokrati u pjesništvu i aristokrati u druženju“. Ibrahim Spahić ponovio je Skenderove riječi „Sve je moje poteklo iz Bosne“. Šimo Ešić najavio je kapitalni izdavački projekat koji će biti realiziran do 2. septembra ove godine (dan kada je rođen Skender Kulenović) uz saglasnost gospođe Crvenčanin. Biće objavljena Skenderova sabrana djela u 10 knjiga, uključujući i neke Skenderove tekstove koji su bili pronađeni tek nakon autorove smrti te su do sada ostali neobjavljeni. Ekrem Avdić, jedan od urednika pomenute edicije koja će biti objavljena u septembru, najavio je projekat kao „izdavački poduhvat godine“. Pored Bosanske riječi, izdavača koji je nositelj projekta, suizdavači su iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Cilj projekta je vraćanje dostojanstva jednom od najvećih bosanskohercegovačkih – Skenderu Kulenoviću.

Gospođa Crvenčanin rekla je da je Skender propatio svaku nepravdu, da je bio topao čovjek, pun ljubavi za sve ljude s kojima se susretao. Dodala je da nije slučajno da je Skender imao tri infarkta. „Skender je osjećao svaki titraj čovjeka s kojim je govorio“. Pošto je po zanimanju pozorišna rediteljka, gospođa Crvenčanin naglasila je da „Skenderova trajanja“ nije knjiga udovoce koja je jako voljela svog pokojnog muža. Pristupila je Skenderovom djelu sa profesionalnog stanovišta. Knjigu je pisala četiri godine. Stupila je u kontakt sa Skenderovim prijateljima i zapisivala njihova sjećanja o Skenderu. Namjera joj je bila da ovom knjigom približi Skendera i njegovo djelo čitateljima.

Promocija je bila izuzetno dobro posjećena.












Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore