Aktuelnosti

Luksemburg, 23. do 25.4.2010. godine – održano Sedmo svjetsko prvenstvo bh. dijaspore u malom fudbalu/nogometu – još jedna pobjeda bh. tima iz Belgije

Sedmo svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u malom fudbalu/nogometu, u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, održano je proteklog vikenda u Luksemburgu. Dobar domaćin ovoj sjajnoj smotri mladosti i druženja bila je Savez asocijacija građana Bosne i Hercegovine u Luksemburgu.
Sedmo svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u malom fudbalu/nogometu, u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, održano je proteklog vikenda u Luksemburgu. Dobar domaćin ovoj sjajnoj smotri mladosti i druženja bila je Savez asocijacija građana Bosne i Hercegovine u Luksemburgu. Čestitke i pozdrave učesnicima, te zahvalu za sve što Svetski savez dijaspore BiH čini na povezivanju dijaspore BiH kroz ovu i druge manifestacije uputio je dr. Safet Halilović, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Heregovine.

Pobjeda
je ponovo pripala odličnoj bh. ekipi iz Belgije, koja je u finalu savladala izuzetno kvalitetnu selekciju bh. tima iz Sjedinjenih Američkih Država (1:0). Bronzana medalja pripala je mladom bh. timu iz Austrije koji je savladao bh. tim uz Švedske rezultatom 2:0. 

Na prvenstvu su učestvovale bh. selekcije iz Belgije, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Britanije, Češke, te Danske, Njemačke, Švicarske, Holandije, Francuske, Luksemburga, Slovenije, Austrije i Švedske. Nažalost, zbog situacije sa avionskim saobraćajem, učešće su otkazale bh. ekipe iz Kanade i Italije. U četvrtfinale plasirale su se ekipe iz SAD, Francuske, Danske, Austrije, Švedske, Britanije, Belgije i Holandije, a u polufinale SAD i Austrija (pobjeda američke selekcije na penale nakon neriješenog rezultata 1:1), te Belgija i Švedska (2:1). Susrete je pratilo više od 800 gledalaca - uglavnom bh. navijača koji su doputovali sa svojim ekipama iz Belgije, Holandije, Njemačke, Austrije, Britanije, Švicarske, Slovenije, te iz drugih zemalja i zemlje domaćina prvenstva – Luksemburga.

Za najboljeg igrača proglašen je Almir Durić iz pobjedničke bh. ekipe Belgije. Pored pehara za najboljeg igrača, Duriću je poklon – avionsku kartu uručio i BH Airlines. Najbolji golman bio je Ilfan Kudić iz američkog bh. tima. Njemu je golmanski dres, dar bh. reprenzentativca Asmira Begovića, uručio Amir Begović, Asmirov otac. Najvise golova dao je Sonny Karllson iz Švedske. I njega je svojim dresom nagradio bh. reprenzentativac Miralem Pjanić. Specijalni pehar za najmlađeg učesnika pripao je Eldinu Hodžiću iz bh. tima iz Austrije. Pehar za fair play dodijeljen je bh. ekipi iz Češke. Dresovima i loptom bh. reprezentativca  Miralema Pjanića nagrađeni su Isa Bademaj, golman bh. ekipe iz Britanije, Musto Šehić, najstariji volonter iz Luksemburga, te Damir Karić, najvjerniji navijač koji je pratio sva dosadašnja prvenstva. Sportska oprema, dar bh. reprezentativca Saše Papca, pripala je Ibrahimu Omeroviću iz Luksemburga. Fudbaleri Švedske specijalnim darom nagradili su Muradifa Durića-Tarzu iz bh. tima iz Belgije za fer igru i korektno ponašanje na svim dosadašnjim svjetskim prvenstvima bh. dijaspore u malom fudbalu/nogometu. Ova priznanja dobitnicima su uručili članovi Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore Bosne I Hercegovine (G.O. SSDBiH) i gosti – bh. konzuli Haris Halilović iz Konzulata BiH u Štutgartu i Mirza Husić iz Ambasade BiH u Briselu.





Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore