Aktuelnosti

Kulturno društvo Bošnjaka „Preporod“ Zagreb (Hrvatska) – Promocija 24.4.2010. godine u sajamskoj dvorani „Mirza Delibašić“

Promotori izdanja „Preporoda“ iz Zagreba bili su Senad Nanić, predsjednik Društva, Filip Mursel Begović, izvršni urednik časopisa za kulturu i društvena pitanja „Behar“, Ervin Jahić, član Glavnog odbora „Preporoda“ i Ismet Isaković, urednik „Preporodovog žurnala“.
Promotori izdanja „Preporoda“ iz Zagreba bili su Senad Nanić, predsjednik Društva, Filip Mursel Begović, izvršni urednik časopisa za kulturu i društvena pitanja „Behar“, Ervin Jahić, član Glavnog odbora „Preporoda“ i Ismet Isaković, urednik „Preporodovog žurnala“. 

Promovirane su knjige „Džibrilove oči“ Seada Begovića, „Riječi vraćene kući“ Enesa Kiševića i „Sotonisti“ Mesuda Šabanovića. Promotori su naglasili da se radi o piscima koji su „duboko ukorijenjeni u hrvatsku kulturu ali nikada nisu bili niti će biti iskorijenjeni iz bosanskohercegovačke kulture“. Bilo je riječi i o časopisu za kulturu i društvena pitanja pod nazivom „Behar“ i njegovoj tradiciji. 

U desnom donjem uglu unutrašnjih korica današnjeg izdanja Behara piše ovako:

„Behar je prvo slavni bošnjački list tiskan latinicom u Sarajevu 1900. godine, a izlazio je sve do 1911. godine. Prvim mu je urednikom bio Safvet-beg Bašagić, a vlasnik Ademaga Mešić. Objavljivao je tekstove „za zabavu i pouku“, izvorne i prijevodne književne priloge bosanske i islamske obojenosti. Beharov se sjaj nije dao integracijom pretopiti u bliske susjedne kulture, a niti preimenovati. Od 1992. godine izlazi zagrebački Behar ocijenjen „najboljim što su Bošnjaci dosad imali“. On je najbolji izraz povezanosti nacionalne manjine sa životnom sredinom, dijasporom u svijetu i matičnim narodom u Bosni i Hercegovini. U desetogodišnjem razdoblju (1992-2002. godine) glavni i odgovorni urednik zagrebačkog izdanja bio je književnik Ibrahim Kajan, a potom ga je zamijenio rahmetli dr. Muhamed Ždralović koji je tu službu obnašao do ljeta 2006. godine“. 

Današnji glavni i odgovorni urednik Behara je Sead Begović, a izvršni urednik Filip Mursel Begović.

Također je promoviran mjesečnik KDBH „Preporod“ pod nazivom „Preporodov Journal“. Izdavač je Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske „Preporod“, a glavni urednik Ismet Isaković; kao i Bošnjački list za pouku i zabavu „Jasmin“ koji je tiskan uz finansijsku potporu iz državnog proračuna Republike Hrvatske putem Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Više informacija o KDBH „Preporod“ dostupno je na web stranici   http://www.kdbhpreporod.hr/

Žiri za dodjelu sajamskih nagrada objavio je u ponedjeljak, 26.04.2010. godine da je KDB „Preporod“ Zagreb osvojio Nagradu za najbolji časopis („Behar“).




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore