Aktuelnosti

Udruženje umjetnika Ars Art Bosnae vrlo aktivno u Njemačkoj

2002. godine, kada je na incijativu kipara Amira Omerovića, koji sa porodicom živi i radi u Bremenu, i Safete Obhođaš, književnice, koja živi u Wuppertalu, osnovano Udruženje umjetnika Bosne i Hercegovine (www.arsbosnae.de ), imalo je samo nekoliko članova.
 

2002. godine, kada je na incijativu kipara Amira Omerovića, koji sa porodicom živi i radi u Bremenu, i Safete Obhođaš, književnice, koja živi u Wuppertalu, osnovano Udruženje umjetnika Bosne i Hercegovine (www.arsbosnae.de ), imalo je samo nekoliko članova. Za osam godina postojanja Ars Art Bosnae je privukao puno drugih umjetnika sa naših prostora, koji žive i rade u Njemačkoj, a najviše ih je u Muenchenu i Berlinu.

Do sada su umjetnici imali više zajedničkih izložbi, kao napr. prošle godine u Berlinu, u organizaciji Heinrich Boel Fondacije. Prije jednu sedmicu su svoj bogati umjetnički program predstavili u okviru festivala „Artbreit“ u njemačkom gradiću Markbreit, na rijeci Maini, u blizini Wuerzburga. To je vrlo značajan festival, koji se održava svake druge godine, 2010. sedamnaesti put. (www.arbreit.de)  

Do tog predstavljanja 15. i 16. maja je došlo na inicijativu Amira Omerovića, koji je dvije godine ranije, također u okviru festivala, izlagao kao samostalni kipar. Na izložbi u „Lagerhausu“ su svoje radove izložili: slikari i slikarke, Milan Mihaljević, Jasko Trnjanjin, Anica Glavaš, Jelena Blažen, zatim kipari Amir Omerović i Mirsad Herenda, te fotograf Nino Pušija.

15. maja su u staroj, veoma akustičnoj crkvi, održani koncerti pijanistice Aleksandre Romanić i četvoro mladih violončelista iz Bremena. Publika je bila oduševljena, te su muzičari nekoliko puta svirali „zugabe“, ili kako se to kod nas zove „bis“. 16. maja je na otvorenom svirao gitarista Denis Omerović. Denis Omerović je kao muzičar nastupio i u okviru književnog programa „Lanci se ne kidaju sami od sebe“, autorice Safete Obhođaš. Taj dijalog su čitale sama autorica i Jelena Blažen, koja pored slikanja ima i teatarskog iskustva.

Tog dana je njemački gradić bio pun posjetilaca i turista, jer je Festival poznat i izvan regionalnih granica. U „Lagerhausu“ je već u 10 sati ujutro počela promenada ljubitelja umjetnosti. Svi koji su nastupili dobili su zaista visoke ocjene za svoju profesionalnost i originalan umjetnički izraz.

U junu 2010. će slikari i slikarke, kipari i fotografi imati zajedničku izložbu u Leipzigu.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore