Aktuelnosti

Sarajevo, 22. maj 2010. godine – održan Peti kongres Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine

Peti kongres Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hecegovine (SSD BiH) svečano je otvoren u subotu, 22. maja 2010. godine u 09:00 u Plavoj sali Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
 

Peti kongres Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hecegovine (SSD BiH) svečano je otvoren u subotu, 22. maja 2010. godine u 09:00 u Plavoj sali Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Nakon otvaranja, skupu su se obratili pokrovitelji Kongresa gospodin Željko Košić, član Predsjedništva BiH, dr. Safet Halilović, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH i gospodin Adnan Kapo, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića.

Glavni odbor u prethodnom sazivu je imenovao gospodina Ahmeta Kemala Baysaka (SSD BiH Turska) za počasnog ambasadora SSD BiH.

U poslijepodnevnim satima se raspravljao je o sljedećim temama: izbori u BiH i popis stanovništva, te uloga i značaj bh. dijaspore za BiH.

O prvoj temi „Izbori i popis stanovništva“ na Kongresu su govorili gospođa Desanka Delić, SSD BiH (Njemačka), Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH, Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, Namik Alimajstorović iz Glavnog odbora SSD BiH, Senada Softic-Telalović (SSD BiH, Australija), gospodin Avdo Hebib (Matica iseljenika BiH, Sarajevo), Remzija Kadrić, poslanik u Parlamentu BiH, Anes Cerić, sekretar SSD BiH, Ibrahim Spahić, predsjednik Građanske demokratske stranke BiH, profesor Munir Čehajić (SSD BiH Holandija) i još nekoliko delegata SSD BiH.

O temi „Uloga i značaj bh. dijaspore za BiH“ su govorili gospodin Zaim Pašić iz SSD BiH, gospođa Ruzmira Tihić-Kadrić, pomoćnica ministra u Sektoru za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavnik Agencije BiH za promociju stranih investicija (FIPA BiH), dr. Sabit Subašić, zamjenik ambasadora BiH u Ankari. Skupu su se obratili i gospodin Asim Perendija (SSD BiH Danska), gospodin Hamdija Malić (delegat SSD BiH iz Hrvatske) i drugi delegati i gosti Kongresa, te gospodin Husein Nanić, poslanik u Parlamentu BiH.

Kongres je pozvao bh. parlamentarce da traže od nadležnih bh. institucija da  zaključe odgovarajuće bilateralne ugovore sa svim zemljama u svijetu gdje se nalazi bh. dijaspora.

Na kraju poslijepodnevnog dijela Kongresa izabrani su članovi novog rukovodstva i Nadzornog odbora SSD BiH za naredni dvogodišnji mandat. Novi predsjednik SSD BiH je gospodin Zaim Pašić (SSD BiH Britanija), potpredsjednici su gospođa Desanka Delić (SSD BiH Njemačka) i gospodin Hasan Šehović (SSD BiH Turska).

U 18:00 održavna je konferencija za štampu na kojoj su se predstavnicima medija obratili članovi novoizabranog Glavnog odbora SSD BiH i počasni ambasador SSD BiH. Svi oni naglasili su zahvalnost SSD BiH pokroviteljima skupa.

U nedjelju, 23.5.2010. godine u 11:00 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, održan je sastanak novoizabranog Glavnog odbora SSD BiH. Teme sastanka su se odnosile na zaključke s održanog Kongesa, pitanje formiranja radnih grupa Glavnog odbora SSD BiH i tekuća pitanja. Predsjednik Zaim Pašić i ostali novoizabrani članovi rukovodstva SSD BiH izrazili su zahvalnost Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH - ministru dr. Safetu Haliloviću i Sektoru za iseljeništvo za pokroviteljtvo i pomoć u organizaciji Kongresa.

Rukovodstvo SSD BiH saopćilo je da će zaključci Kongresa biti dostupni na web stranici SSD BiH za nekoliko dana (http://www.bihdijaspora.com/prva.htm).





Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore