Aktuelnosti

KUD „Mladost“ iz Stuttgarta u posjeti BiH

Šezdesetak članova Kulturno-umjetničkog društva „Mladost“ iz Stuttgarta od 22. – 29. maja 2010. godine borave u BiH u okviru realizacije projekta – „Putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu“. Osnovni cilj projekta je bolje upoznavanje svoje domovine, uspostavljanje trajne saradnje sa kulturno-umjetničkim društvima u BiH i bolje razumijevanje i upoznavanje mladih koji žive u SR Njemačkoj sa njihovim vršnjacima u Bosni i Hercegovini.
 

Šezdesetak članova Kulturno-umjetničkog društva „Mladost“ iz Stuttgarta od 22. – 29. maja 2010. godine borave u BiH u okviru realizacije projekta – „Putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu“.

Osnovni cilj projekta je bolje upoznavanje svoje domovine, uspostavljanje trajne saradnje sa kulturno-umjetničkim društvima u BiH i bolje razumijevanje i upoznavanje mladih koji žive u SR Njemačkoj sa njihovim vršnjacima u Bosni i Hercegovini.

Inače KUD "Mladost" je otvoreno multikulturno društvo mladih, čiji su članovi uglavnom porijeklom iz BiH - društvo u kojem se svaki pojedinac cijeni u njegovoj individualnoj, nacionalnoj, vjerskoj i familijarnoj posebnosti, istinski pokazujući da su korijeni Bosne i Hercegovine multikulturni. Društvo već četvrtu deceniju potvrđuju da su vjerni interpretatori bogate kulturne baštine i tradicije naroda Bosne i Hercegovine, a do sada su učestvovali na brojnim priredbama i festivalima internacionalnog folklora u SR Njemačkoj i Zapadnoj Evropi i osvajali najviša priznanja.

U okviru Projekta članovi KUD „Mladost“ već su posjetiti Bihać - u okviru proslave 750. godišnjice grada na Uni i Jajce, a tri dana borave u glavnom gradu BiH.

Prvog dana boravka u Sarajevu obišli su značajnija kulturno istorijska spomen obilježja u Gradu i položili cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva. Ceremoniji polaganja cvijeća na spomen obilježje, pored članova i rukovodstva KUD-a prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Ešref Lekić i Mitar Kovačević.

Drugog dana ansambl KUD „Mladost“ je gostovao u Ilijašu – u okviru „Susreta prijateljstva“, gdje je sa KUD „Ilijaš“ izveo bogat cjelovečernji program igara i pjesama naroda BiH, što je označeno kao početak trajne saradnje dva društva.  

U prepunoj sali Doma kulture Ilijaš, među gostima iz javnog i političkog života Opštine Ilijaš i Kantona Sarajevo, koji su dali značajnu podršku ovoj svojevrsnoj smotri folklora, bili su i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Na početku nastupa uručene su zahvalnice istaknutim i zaslužnim pojedincima koji su doprinijeli dugogodišnjem uspješnom radu KUD-a, a među njima i počasnom predsjedniku KUD „Mladost“ g. Bogiću Bogićeviću.

Nakon obilaska Olimpijskih terena članovi KUD-a iz Sarajeva putuju u Srebrenicu gdje će prisustvovati velikom času istorije u povodu obilježavanja 15. godišnjice srebreničke tragedije i položiti cvijeće u Memorijalnom centru „Potočari“.

Gosti iz Stuttgarta i domaćini – predstavnici lokalne uprave izrazili su iskrenu zahvalnost Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH koje je na ovaj način dalo podršku njihovim aktivnostima.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore