Aktuelnosti

Održana konferencija za štampu povodom predstojeće manifestacije “Jubilarni 10. susreti na Plivskim jezerima-Jajce DI-LOK”

Dana 20.07.2010. godine u 10,00 sati u hotelu Bosnia u Sarajevo je održana konferencija za štampu povodom predstojeće manifestacije “Jubilarni 10. susreti na Plivskim jezerima-Jajce DI-LOK”.
 

Dana 20.07.2010. godine u 10,00 sati u hotelu Bosnia u Sarajevo je održana konferencija za štampu povodom predstojeće manifestacije “Jubilarni 10. susreti na Plivskim jezerima-Jajce DI-LOK”. Na konferenciji su govorili ministar za ljudska prava i izbjeglice, dr. Safet Halilović, načelnik općine Jajce, Nisvet Hrnjić i predstavnica Biroa za povratak Grada Stockholma, Emina Krzović.

Organizatori ove manifestacije su Općina Jajce, Biro za povratak Grada Štokholma, devet Centara za lokalni razvoj i dijasporu i  PD Ćusine Jajce, a suorganizatori su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Svjetski savez dijaspore BiH i Svjetsko udruženje Jajčana.

Veoma je značajno napomeniti da su u održavanje ove manifestacije uključene institucije različitog nivou vlasti, počev od državnog ministarstva, entitetskih i drugih institucija, općinskih organa i nevladinih organizacija.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice, dr. Safet Halilović je istakao značaj ove manifestacije koja ima za cilj kulturno, ekonomsko i drugo povezivanje iseljenih bh. građana sa domovinom.

Konferenciji su prisustvovali i brojni novinari koji su postavljali pitanja vezana za održavanje manifestacije, zatim broj povratnika iz Švedske, broj Jajčana koji žive i rade u inozemstvu, loš odaziv iseljeništva za glasanje povodom predstojećih izbora i sl.

Manifestacija “Jubilarni 10. susreti na Plivskim jezerima-Jajce DI-LOK” će se održati u nedelju, 25.07.2010. godine na Plivskim jezerima u Jajcu. Svečano otvaranje manifestacije je u 11,00 sati sa cjelodnevnim programom koji uključuje bogat kulturno-zabavni program, ekonomski i omladinski forum, kao i sportski takmičarski dio programa. Pozvani su svi zainteresirani da posjete ovu manifestaciju i uzmu učešće u bogatom programu “Jubilarni 10. susreti na Plivskim jezerima-Jajce DI-LOK”.

 

POZIVNICA

PROGRAM MANIFESTACIJE



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore