Aktuelnosti

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović sa saradnicima razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicima švedske opštine Tyreso

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović sa saradnicima razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicima švedske opštine Tyreso, koji borave u posjeti BiH kako bi sagledali mogućnosti jačanja saradnje ove opštine i institucija BiH.

Sarajevo, 16. septembra 2010. godine

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović sa saradnicima razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicima švedske opštine Tyreso

                                                             

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović sa saradnicima razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicima švedske opštine Tyreso, koji borave u posjeti BiH kako bi sagledali mogućnosti jačanja saradnje ove opštine i institucija BiH.

Pored ministra Halilovića, goste su pozdravili i vodili razgovor sa njima Ruzmira Tihić – Kadrić, pomoćnica ministra za iseljeništvo, Drago Borovčanin, šef odsjeka za povratak izbjeglica i raseljenih lica, prihvat izbjeglica i koordinaciju rada centara za zbrinjavanje izbjeglica u BiH i Ana Judi, šefica odsjeka za saradnju sa klubovima i udruženjima iseljenih bh. građana.

Razgovoru sa predstavnicima švedske opštine Tyreso prisustvovali su Mitar kovačević i Ajiša Telalović, viši stručni saradnici za saradnju sa udruženjima i klubovima iseljenih bh. Građana iz sektora za iseljeništvo i Dragana Kovač, viša stručna saradnica za praćenje ostvarivanja i zaštitu prava izbjeglica u BiH iz sektora za izbjeglice i raseljena lica.

Ministar Halilović je istakao kako je bh. dijaspora u Švedskoj najbolje organizirana dijaspora u čemu imaju snažnu podršku institucija ove zemlje, i da može poslužiti kao dobar primjer drugim državama.

Inače u Kraljevini Švedskoj boravi oko 70.000 građana porijeklom iz BiH i najbolje su integrirani stranci u ovoj zemlji, kazao je ministar Halilović i dodao kako je tome u dobroj mjeri doprinio prije nekoliko godina potpisani Sporazum o dvojnom državljanstvu između BiH i Švedske.

Koliko su bh. građani integrirani u švedsko društvo govori i podatak da se na stranačkim listama za septembarske izbore u ovoj zemlji nalazi oko 300 građana porijeklom iz BiH, rečeno je tokom današnjeg susreta.

Tokom sastanka je rečeno da je iniciran i u pripremi bilateralni sporazum između BiH i Švedske koji će unaprijediti saradnju dvije zemlje u oblastima koje se odnose na ostvarivanje statusnih prava bh. iseljenike u ovoj zemlji.

U daljem razgovoru je naglašeno da bh. građani u Švedskoj imaju dobar status, počevši od zaposlenja i obrazovanja, pa do službe u raznim institucijama lokalne zajednice.

Brojnu delegaciju opštine Tyreso činili su predstavnici Odjeljenja za društvene djelatnosti, Odjeljenja za tržište rada i izbjeglice, odjeljenja za slobodne aktivnosti, te nastavnici švedskog jezika predvodila je šefica odjela za društvene djelatnosti opštine Tyreso. U sastavu delegacije su i dva člana bh. porijekla koji su zaposleni u institucijama ove opštine.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore