Aktuelnosti

Publikacija “15 godina Susreta i 10 godina Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike”

U organizaciji izdavača “Bosnia United – Ujedinjena Bosna i Hercegovina” u Chicagu je objavljena publikacija “15 godina Susreta i 10 godina Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike”, autora i izdavača Mujke Erovića.
 

U organizaciji izdavača “Bosnia United – Ujedinjena Bosna i Hercegovina” u Chicagu je objavljena publikacija “15 godina Susreta i 10 godina Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike”, autora i izdavača Mujke Erovića.

Prema riječima Safete Obhođaš, bh. književnice u Njemačkoj, koja je napisala prikaz ove publikacije, publikacija “15 godina Susreta i 10 godina Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike” je historijat institucionalnog organiziranja Bošnjaka u zemljama Sjeverne Amerike. Mujko Erović - autor i izdavač, neumorni tragalac za raznovrsnim dostignućima Bošnjaka izvan domovine, a ujedno i urednik mjesečnika “Ujedinjena Bosna i Hercegovina”, priredio je publikaciju koja je svojevrstan zbornik tekstova o Susretima i Kongresu Bošnjaka, koji su pisani ili kao najava ili kao procjena tih okupljanja nakon njihovih održavanja.

Na osnovu sadržaja tekstova kao i brojnih intervjua sa aktivistima i članovima Kongresa, može se zaključiti da ta krovna organizacija nije imala samo akademsku, nego i kulturnu, vjersku, političku, obrazovnu i socijalnu misiju za Bošnjake u američkoj dijaspori.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike je uradio puno i na održavanju veza između dijaspore i domovine Bosne i Hercegovine. Mnoge istaknute ličnosti iz politike, kulture i vjere, bili su gosti Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, o tome su u Zborniku objavljeni i dokumentarni, dnevnički zapisi.

Ova publikacija je jedno značajano svjedočanstvo ali na neki način i dopuna istraživanju i publikacijama “Ko je ko u bh dijaspori” Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, smatra Safeta Obhođaš. 



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore