Aktuelnosti

Izdavanje biometrijskih pasoša u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH

Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH - Sektru za iseljeništvo, obratilo se više državljana BiH koji žive u inostranstvu sa pitanjem o procedurama za dobijanje biometrijskog pasoša u našim DKP. Zvaničan odgovor na ovo pitanje smo zatražili od Ministarstva inostranih poslova BiH i u cjelosti prenosimo njihov odgovor:

Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH - Sektru za iseljeništvo, obratilo se više državljana BiH koji žive u inostranstvu sa pitanjem o procedurama za dobijanje biometrijskog pasoša u našim DKP.

Zvaničan odgovor na ovo pitanje smo zatražili od Ministarstva inostranih poslova BiH i u cjelosti prenosimo njihov odgovor:

„U skladu sa planom aktivnosti na instaliranju stanica za uzimanje biometrijskih podataka, koji je urađen u koordinaciji MIP BiH i Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/, do sada je opremljeno 19 DKP BiH u svijetu i to: Ambasade BiH u Amanu, Beču, Briselu, Beogradu, Berlinu, Bernu, Vašingtonu, Zagrebu, Kopenhagenu, Ljubljani, Otavi, Oslu, Pragu i Štokholmu, te Generalni konzulati BiH u Milanu, Frankfurtu, Minhenu, Štutgartu i Čikagu.

U narednom periodu, ovim biometrijskim stanicama će biti opremljene i Ambasade BiH u Budimpešti, Kamberi i Londonu.

Državljani BiH, koji borave u državama u kojima nisu instalirane stanice za uzimanje biometrijskih podataka, trebaju se obratiti DKP BiH u zemlji boravišta, te da uz zahtjev dostave dokaze da ispunjavaju zakonske uslove za izdavanje novog pasoša, kao i da navedu DKP BiH u kojem bi željeli da podnesu zahtjev za izdavanje biometrijskog pasoša. Nakon toga, nadležni DKP BiH će, putem MIP BiH tražiti saglasnost da se u drugom konzularnom predstavništvu primi zahtjev i izda biometrijski pasoš državljaninu BiH koji živi na drugom konzularnom području.

U slučaju da državljanin BiH ne posjeduje važeći pasoš, a ispunjava sve uslove za dobijanje novog pasoša, u nadležnom DKP BiH će mu se izdati putni list radi dolaska u BiH u cilju izdavanja pasoša prema mjestu prebivališta u Bosni i Hercegovini.“



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore