Aktuelnosti

Samir Pošković, dobitnik je najprestižnije nagrade za inovacije u građevinarstvu u Sjevernoj Americi

Samir Pošković, rođeni Sarajlija, danas naturalizovani Kanađanin, sa timom kompanije ELLISDON dobitnik je najprestižnije nagrade za inovacije u građevinarstvu u Sjevernoj Americi - “Excllence in Inovation of the year Aword for Canada”.

Samir Pošković, rođeni sarajlija, danas naturalizovani Kanađanin, sa timom kompanije ELLISDON dobitnik je najprestižnije nagrade za inovacije u građevinarstvu u Sjevernoj Americi - “Excllence in Inovation of the year Aword for Canada”.

Svake godine, Kanadska građevinska asocijacija (Canadian Construction Association) dodjeljuje nagrade u građevinarstvu, koje izdvajaju najveća dostignuća u ovoj oblasti u Sjevernoj Americi. U konkurenciju ulaze samo oni projekti i inovativna rješenja koja su na vrhu svjetskih dostignuća i stoga je priznanje koje je Pošković dobio doista izuzetno.

Oko njega je danas sve izuzetno - nepregledan prostor koji se pretvara u savremeni medicinski centar, mehanizacija, vrhunska nauka i rješenja - od građevina, uređenja enterijera do najsavremenije medicinske opreme i organizacije života koja je nalik “svemirskom brodu”. Glavni nosilac radova u izgradnji savremenog medicinskog centra je firma ELLISDON, jedna od najvećih u Alberti, a glavni šef (senior superitendent), odgovoran za sve poslove na najvećem gradilištu u Kanadi, bolnice u Kalgariju (Calgary) u proviniciji Alberta je Bosanac Samir Pošković.

South Health Campus, kako je zvanično ime ove ultra moderne bolnice prepuna je kurioziteta - prostire se na 220 hiljada kvadratnih metara, agregati za slučaj nestanka struje, na primjer, biće takve snage da mogu četvtinu milionskog Kalgarija snabdijevati električnom energijom, podzemni sistemi za snabdijevanje, objekti u kojima će biti kuhinja i prijem materijala (od lijekova do posteljine) je povezana tunelom sa zgradom bolnice u kojem će biti “zaposleni” samo - roboti.  Prva, najveća i najznačajnija građevinska faza ovog kolosalnog projekta će koštati oko 1,2 milijarde dolara i trebalo bi da bude završena u aprilu iduće godina, a prvi pacijenti bi trebalo da budu primljeni istog ljeta, u julu. Naredna faza će koštati novih 900 miliona dolara.

„Mi smo započeli ovaj ogromni bolnički objekat u najgorem mogućem vremenu - bio je pravi građevinski bum u Sjevernoj Americi i pogotovu ovdje u Kalgariju“, kaže Samir Pošković. Nismo mogli naći dovoljno kvalifikovanih radnika za naše ogromne potrebe pokušali smo da dovedemo radnike iz Južne Amerike ili iz Evrope, ali nije nam pošlo za rukom. Dogodilo se, nekako istovremeno, da na naš tender za izradu oplata za beton stigne više ponuda, a nijedna nije zadovoljavala. Nije bilo druge, morali smo naći neko vlastito rješenje. Došao sam na ideju da bi najbolje bilo konstruisati, velike panele koji bi se mogli odgovarajućim mehanizmima pomicati na sve četiri strane i tako bez pomoći „ljudskih ruku“ precizno i kontrolisano stavljati i dizati betonska oplata.

Angažovao sam naš istraživački tim, zajedno smo radili na koncipiranju i razvoju ove ideje, potom smo pozvali sve koji su bili zainteresirani da isporučuju oplate i objasnili im šta nam je potrebno. Njemačka firma “Peri” je pokazala interes za razvoj ove nove vrste tehnologije i zajedno s njima smo napravili jednu posve novu vrstu oplate, a rezultat je bio fantastičan, ne samo da smo s minimalnim brojem radnika postali neuporedivo efikasniji, nego smo i uštedjeli desetine miliona dolara.

Stručni časopis “Glas građevinske industrije” Kanade CCA NEWS je donio ovih dana vrlo detaljan stručni prikaz projekta iza kojeg stoji Samir Pošković i nisu štedjeli na komplimentima. Ideja, rješenja, rezultati - sve je to vrijedno “zlata” i prve nagrade za uspjeh u građevinarstvu ove godine.

Nagrada je trebalo da pripadne samo Samiru, ali on je prihvatio da bude nominalni nosilac, a da nagrada pripadne cijelom timu bez kojeg ne bi bilo ovog rješenja. I tako je i bilo. Nagrada je dodijeljena projektu ELLIDSDON, a Samir je nominalno primio nagradu na havajskom Big Island-u.

Inače Samir je rođeni Sarajlija, u svom rodnom gradu je odrastao i stekao obrazovanje, po izbijanju rata u bivšoj SFRJ odlazi u Njemačku gdje počinje “od nule““ radi po građevinama, posebno po onim novootvorenim u tek pripojenoj nekadašnjoj istočnoj Njemačkoj. Brzo je napredovao, gradio je svoje mjesto u ovoj zemlji, ali je iznenada sve morao da napusti. Njegova u ratu teško oboljela majka je evakuisana u Kanadu s bratom koji je imao samo 14 godina i Samir se uputio k njima u Kalgari.

Zapošljava se u kompaniji ELLISDON u kojoj je već jedanaest godina, počeo je 1999. godine u ovoj firmi kao poslovođa tesarima na građevinskim oplatama, da bi već 2003. godine postao šef gradilišta na tako značajnim objektima kao što su zgrada Hitne pomoći ili Child Developmenet Center Univerziteta u Calgariju ili zgrada muzeja u istom gradu. Danas je Samir Pošković jedan od uglednijih građana milionskog Kalgarija.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore